24 Nisan 2012 13:53

İşkence, tecavüz yetmedi para cezası da verdiler

Gözaltında işkencelerden geçirildiler, cezaevinde gardiyanlar ve askerler tarafından işkenceye uğradılar, adli tutuklular tarafından taciz edilip tecavüze uğradılar ama yetmedi şimdi de aileleri cezalandırılıyor. “Toplumsal tehlike” olarak görülen, cezaevi, işkence, tecavüz, ölüm ile sindirilmeye çalışılan Kürt &

İşkence, tecavüz yetmedi para cezası da verdiler
Paylaş
Ferhat Arslan

Gözaltına alınan, tutuklanan ve mahkemesi devam eden 30 çocuk, para cezası nedeniyle aileleri ile birlikte İHD Mersin Şubesine başvurdu. Baskı ve şantaj aracı olarak çocukların ailelerine para cezası verildiğini söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Çukurova’da Kürt çocuklarına yönelik son bir yıldır baskı, şiddet ve gözaltı olaylarının yükseldiğine dikkat çekti. Tanrıverdi, “İşte geçtiğimiz günlerde Pozantı’da yaşanan vahşet tüm boyutlarıyla kamuoyunun gözleri önüne serildi. Son günlerde İçişleri Bakanlığı talimatıyla Mersin Valiliği tarafından çocukların ailelerine ‘Devlet malına zarar verdikleri’ iddiasıyla yüklü miktarda para cezaları verilmektedir. Parayı ödemedikleri taktirde icra yolu ile mahsup edileceği söylenmektedir. Bu çocuklara ve ailelerine büyük bir zulümdür. Kaldı ki bu davaların bazıları beraat ile sonuçlanmıştır, bazılarının da halen soruşturmaları sürmektedir. Peşinen bu çocuklar suçlu olarak kabul edilmekte ve ailelerden bir sindirme politikası olarak ekonomik yönden karşılayamayacakları miktarda paralar talep edilmektedir” dedi.

‘AKP’NİN YENİ KÜRT ÇOCUK AÇILIMI!’

Şu ana kadar kendilerine 30 ailenin başvurduğunu belirten Tanrıverdi, 500 bin TL para cezasının verilmesinin hukuk dışı olduğunu söyleyerek “ Bu sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Çünkü gözaltına alınan, mahkemesi devam eden ve tutuklu bulunan tüm çocukların ailelerine böyle astronomik miktarda para cezaları verilmektedir. Bununda AKP Hükümetinin yeni bir sindirme politikası olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik yönden zaten aileler çok mağdurdur. Duruşmaya ve mahkeme ücretleri ödemeye bile güçleri yetmezken bir de böyle bir ceza ile karşı karşıya kalmaları mağduriyetleri daha fazla çoğaltmaktadır. Duyarlı kamuoyunun bu konuda ailelerin sorunuyla ilgilenmesini ve çocukların serbest bırakılmasını çağırmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

HENÜZ YAŞANMAMIŞ İLERİKİ ZAMANLAR İÇİNDE CEZA

Mersin Valiliği Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğü tarafından gelişi güzel para cezasının kesilip ailelere gönderildiğini belirten Tanrıverdi, “gelecek zaman” için dahi cezanın verildiğine işaret etti. Tanrıverdi, “Para cezaları verilirken de ciddiyetsizliğin çok olduğu belgeler de açıkça gösteriyor. Örneğin T.C. Mersin Valiliği Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğünden M.B isimli çocuğun ailesine belge gelmiş; “15.12.2012 günü İl Emniyet Müdürlüğünün 33 A 0852 ve 33 A 0903 sayılı plakalı otokar marka zırhlı araçlarına 2 bin 590 TL’lik maddi zararına sebep olduğundan dolayı hazineye 2 bin 590 TL borcunuz bulunmaktadır” deniliyor. Şimdi 15 Aralık 2012 tarihinde gerçekleşen bir olaydan söz ediliyor. Oysa biz daha nisan ayındayız. Yani henüz yaşanmamış, gelmemiş bir tarihte olduğunu iddia edilen bu trajikomik olay aslında verilen bu cezaların ne kadar keyfi ve ciddiyetten uzak olduğunu gösteriyor” ifadesinde bulundu.

GÖZALTINDAN BIRAKILAN ÇOCUĞA ‘YA YAPARSA’ CEZASI

M.B.’nin babası Şükrü Buğday, gelecek bir tarihte oğlunun böyle bir suç işlemesinin mümkün olmadığını kaydederek, “Oğlum Newroz günü gözaltına alındı. Mahkemeye çıkartıldı ve herhangi bir suçu olmadığı için serbest bırakıldı. Ancak şu an Mersin Valiliği Defterdarlık Muhakemat Müdürlüğünden gelen para cezası tebligatında ilgisiz alakasız önümüzdeki süreçte yaşanabilecek bir gösteride sanki oğlum devletin zırhlı aracını taşlamış gibi bir ceza kesilmiştir. Umarım böyle bir hatanın farkına varırlar ve böyle bir şey başkasına yapılmaz” şeklinde konuştu.

‘AİLEYE 100 BİN TL PARA CEZASI’

M.K. isimli çocuğun ailesine “Devlet malına zarar verdiği” gerekçesiyle 100 bin TL para cezası verildi. Baba Reşit Kutlu İHD’den hukuki yardım talebinde bulundu. 100 bin TL para cezası verebilecek gücünün olmadığını ve asla olamayacağını ifade eden baba Kutlu, “Bu kadar parayı asla ödeyecek durumda değilim. Kaldı ki oğlum ceza dahi almış değil. Bu kadar ceza nasıl verebiliyorlar” diye sordu.

R.U. isimli çocuğun babası Ömer Uca da, kendisine gelen 13 bin TL para cezası nedeniyle İHD’ye başvurdu bulundu. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Konfederasyonların ayrılığı işçiyi vurdu

SONRAKİ HABER

Katledilen Ermeniler için sessiz anma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...