12 Nisan 2016 00:53

GAMAK'ta grev bitti, kıyım başladı

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

GAMAK motor fabrikasında 14 Ekim 2015 tarihinde başlayan ve 55 gün süren  grevin ardından imzalanan toplusözleşmeden hemen sonra başlayan işten atmalar sürüyor. Sözleşmenin imzalandığı tarihten bu yana atılan işçi sayısı 50’yi buldu. “Bizden intikam alıyorlar” diyen işçiler, işten atılanların önemli bir kısmının imzalanan toplusözleşmeye itiraz eden, sendikaları Çelik-İş’i eleştiren ve mücadeleden yana olan işçilerden oluştuğuna dikkat çekti.

GAMAK’tan görüştüğümüz bir işçi greve neden çıktıklarını şöyle anlattı: “Yıllardır biz hem ücret bazında, hem de sosyal haklarda ve idari haklarda kayıplar yaşıyoruz. Aynı tezgahta çalışan, aynı işi yapan işçiler arasında ücret uçurumunun olması dünyada görülmemiştir. Hem saat bazındaki ücret artışları, hem mesailerde, hem de ücretlerde görülmemiş bir sınıflandırma var. Biz eşit işe eşit ücret ödensin istedik.”

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Çelik-İş’in kendilerine bu sözü vererek TİS imzaladığını ancak sonrasında bu talebin hayata geçmediğini gördüklerini anlatan işçi, “Bunu 2-3 ay geçtikten sonra anladık. Özellikle biz torna bölümünde çalışan işçiler en büyük itirazı yaptık, sendikaya ve sendika başkanına tepki gösterdik. Çelik-İş ücret eşitsizliğini 7. aya erteleyerek aslında GAMAK patronunun dediğini yaptı. Biz bunu fark edip hesap sorunca da işten atmalar başladı” diye konuştu.  

GAMAK patronunun işçilerden intikam aldığını ifade eden bir başka işçi, şöyle devam etti: “Günlerce işçi arkadaşlarımızı insan kaynaklarına çağırarak ifadeleri alındı, tehditlere maruz kaldılar.  Açıktan bazı arkadaşlarımıza ‘Seni daha iyi bir yere vereyim, sen de bize kim ne yapıyor anlat’ denilerek ajanlık teklifleri yapıldı. İşçi arkadaşlarımız bunu kabul etmedi. Yani işten atmaların küçülmeyle bir alakası yok. Tersine fabrikaya yeni işçi alımları var. Dudullu OSB’de GAMAK’a ait OMEGA motor fabrikası üretime geçmek üzere. GAMAK hem  toplam ciro bazında, hem yıllık kâr bazında, hem de ihracat bazında büyüyen bir işletme. Buradaki asıl amaç GAMAK’ta oluşan mücadeleci bir işçi kuşağını tasfiye etmek.”

PATRON İŞÇİLERİ BÖLÜYOR

Patronun işçileri bölmek için inanç, mezhep ve bölge farklılıklarını kullandığına işaret eden bir başka işçi, “55 günlük grevde bile patron görülmemiş yöntemler denedi. Bölgelere göre bizi birbirimize karşı kullanmaya çalıştı. Çankırılı işçiyi Tokatlı işçiye, Sinoplu işçiyi Erzincanlı işçiye karşı kışkırttı. Bize açıktan Erzincanlılarla, Tokatlılarla, hatta Sinop Ayancıklı CHP’li solcularla birlik olur onların kafasında giderseniz bölücülüğe hizmet edersiniz denildi. Bu arada çatışma ölüm haberleriyle bu bölünme daha da etkili hale geldi. Sendika da, patron da el birliğiyle bu durumu iyi kullandı” dedi.

İŞE İADE DAVASI AÇILDI

İşten atılan GAMAK işçilerinden bir çoğu yeniden çalışmak ve uğradıkları haksız işten atmayı hukuk mücadelesiyle durdurmak için işe iade davası açtı. Sendikaları Çelik-İş’in kendilerine sahip çıkmamasına tepki gösteren işçiler, sendikacıların tam tersi olarak fabrikada “Zaten kendileri işten ayrılmak istiyorlardı. Bu da bahane oldu. Haklarını aldılar daha ne yapalım” açıklamasını yaptığını aktardı. “Kim toplusözleşmeye itiraz etmiş, sendikacıları beğenmemiş, kim ücret eşitsizliği sona ersin demişse onlar işten atıldı. Biz kendimiz avukat tutarak işe iade davası açtık” diyen işçiler, sessiz sedasız gitmeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Halkın sağlığı oya tahvil edilmek üzere ipotek altında

SONRAKİ HABER

Hani'de jandarma karakoluna bombalı araçla saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...