11 Nisan 2016 13:12

Barış imzacısı akademisyenlere mali destek engeli

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik baskılar sürüyor. Kocaeli Üniversitesinde bildiriye imza atan akademisyenlerin, uluslararası konferanslara katılım için almaları gereken mali destek üniversite yönetimi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden engellendi. 

YASAL HAKLARI AMA...

Akademisyenlerden Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, Doç. Dr. Özlem Özkan, Doç. Dr. Burcu Yakut Acar ve Araştırma Görevlisi Adem Yeşilyurt, araştırma alanlarıyla ilgili olarak çeşitli uluslararası konferanslara panelist olarak katılmak üzere kabul edildiler.  Kocaeli Üniversitesi mevzuatına göre, akademik personelin yılda bir kez ulusal ve uluslararası akademik etkinliklere katılım için mali destek hakkı bulunuyor. Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) kapsamında imzacı 4 akademisyenin bilimsel  araştırmalar destek fonuna yaptıkları başvuru üniversite yönetimi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi.

İmzacı akademisyenler, mevzuatın öngördüğü katılım esaslarını yerine getirdikleri halde, bilimsel  araştırmalar destek fonundan yararlanamayacak.

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, eleştirel fikirleri nedeniyle işten atılan, tutuklanan, gözaltına alınan, çalışmaları engellenen akademisyenler olarak üretmeye ve ürettiklerini paylaşmaya devam edeceklerini vurguladı. Akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının engellenemeyeceğinin hatırlatan Özuğurlu, “Bir üniversite düşünün ki, idari varlığı, akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını sınırlandırmaya, gerekirse engellemeye adanmış olsun. Akademik faaliyetin ön şartı olarak biati dayatmak, akademiden vazgeçmek demektir. Ama biz vazgeçmeyeceğiz. Eleştirel olmaya, sorgulamaya, itiraz etmeye, araştırıp düşünmeye devam edeceğiz. Çünkü bilim basitçe bu inat demektir. Üniversitenin aslında biz olduğumuzu, eleştirel fikirleri nedeniyle işten atılan, tutuklanan, göz altına alınan, çalışmaları engellenen akademisyenler olduğunu bilerek üretmeye ve ürettiklerimizi paylaşmaya elbette devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.Geçtiğimiz günlerde yine Kocaeli Üniversitesinde imzacı akademisyenler arasında yer alan Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu ile birlikte 3 akademisyenin İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi ve Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün (TODAİE) “Anadolu’ya Göç” isimli konferansına katılımı engellenmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Nilüfer Belediyesi Başkanı Mustafa Bozbey: İnsana barış yakışır

SONRAKİ HABER

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...