25 Nisan 2012 09:06

Dilovası'nda teftiş yapıldı mı?

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, kanser vakalarının giderek attığı, halkın hava kirliliğinden nefes alamaz duruma geldiği Dilovası’yı soru önergesi ile gündeme getirdi. Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, Dilovası&rsq

Dilovası'nda teftiş yapıldı mı?
Paylaş

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde, ev, okul, hastane, postane, park, pazar yeri gibi yaşam alanları ile fabrikaların iç içe olması nedeniyle hava kirliliği ve kanser hastalığı vakalarının dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Tüzel önergesinde, Kandıra ilçesinin de benzer bir sorunla karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.

45 BİN KİŞİ TEHDİT ALTINDA

45 bin yurttaşın yaşadığı Dilovası’da 170 fabrikanın bulunduğunu, bu fabrikaların bacalarından atmosfere, kükürt buharı, kimyasal maddeler ve kanserojen zehir salındığını kaydeden Tüzel, “Kanser vakalarının dünya ve Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu ve son dönemde kanser hastalığından ölüm oranlarının yüzde 32’ye kadar yükseldiğini” dile getirdi Tüzel bu bilgiler doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, “Bakanlığınız müfettişleri tarafından Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işyerleri ve özellikle fabrikalarda 2011 ve 2012 yıllarında her hangi bir teftiş yapılmış mıdır? Kaç işyerinde, kaç fabrikada teftiş yapılmıştır?  Kaç işyeri/fabrika bir defadan fazla (tekrar) denetlenmiştir?​” diye sordu. Tüzel ayrıca yapılan teftişler sırasında ne tür eksiklikler tespit edildiği ve hangi sorunların saptandığı sorusuna da yanıt istedi.

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yaptığı araştırmayla Dilovası’da yaşanan felakete dikkat çekmişti. Bu çalışması nedeniyle Hamzaoğlu hakkında soruşturma başlatılmıştı. (Ankara/EVRENSEL)


DİLOVASI’NDA YANIT BEKLEYEN SORULAR

Tüzel önergesinde şu sorulara Bakan Çelik’ten yanıt istedi:

*Sorun saptanan işyerlerinde sorunların giderilmesi için işyeri/fabrika sahiplerine hangi müeyyideler uygulanmıştır? *Bakanlığınızca saptanan sorun ve eksiklikler tam olarak giderilmiş midir?

*Hava kirliliğine neden olan fabrika/işyeri sahiplerine yönelik uygulanan müeyyideleri yeterli buluyor musunuz?

*Dilovası başta olmak üzere, insan sağlığını ve yaşam hakkını tehdit eden işyeri ve fabrikaların yoğun bulunduğu kent ve bölgelerde hava kirliliğini önlemek bakımından, daha caydırıcı önlemler alınmasına yönelik yasalarda yeni bir düzenleme düşünüyor musunuz?

ÖNCEKİ HABER

Önce ölüme gönderdiler sonra elektriğini kestiler

SONRAKİ HABER

Bu bayram bu çocukların mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...