11 Nisan 2016 12:24

Diyarbakır KCK Ana Davası: Kürt siyasetçilere yakalama ve zorla getirme kararı

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Ana Davası'nın 51. duruşmasında aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, eski milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Selim Sadak'ın da bulunduğu 9 kişi hakkında zorla getirme kararı çıkarıldı. Sanıklar Erkan Pişkin ve Ünal Ahmet Çelen hakkında ise yakalama kararı çıkaran mahkeme heyeti, gizli tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmesine hükmetti.

Paylaş

Diyarbakır'da "KCK" adı altında gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında HDP milletvekilleri ve DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle'nin de bulunduğu 190 Kürt siyasetçi hakkında açılan davanın 51'inci duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanıklardan Seyithan Şen, Ahmet Zirek, Servet Özen hazır bulunurken, Ahmet Türk ise SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. Mahkeme heyeti, Ramazan Morkoç ve Ali Genç'in İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyası ile Sebahat Tuncel'in Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyasının KCK Ana Davası ile birleştirilmesine karar verdi. 

'ERGENEKON VE BALYOZ DAVALARINDA KUMPAS KURAN ŞAHISLAR YARGILANIYOR'

Yargılanan Ahmet Zirek'in, gizli tanık beyanlarının kabul etmemesi üzerine savunma yapan Avukat Sabahattin Acar, gizli tanıkların beyanlarına dayalı dava açılmasını hukuka aykırı bulduklarını belirterek, "Erzincan'da bir savcı hakkında gizli tanığın beyanına dayanılarak dava açıldı. Burada bir gizli tanık vardı. Buradaki sanık bir yargı mensubu idi. Gizli tanığın da iftira attığı ortaya çıktı. Şuanda gizli tanıklar da yargılanıyor. Yine Ergenekon ve Balyoz davalarında kumpas kuran şahıslar yargılanıyor" dedi. 

TÜRK: ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN YARGILANMAM BİR AYIPTI

Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ise 40 yıldan bu yana legal siyaset dışında siyaset yapmadığını belirterek, "Telefon görüşmeleri ve ortam konuşmaları genel siyasetimize ilişkin meselelerdir. Örgüt üyeliğinden yargılanmam bir ayıptı. Avukatımla yaptığım görüşmenin gizli bir konuşma gibi sunulması hayret vericidir" dedi. Türk, yargının bu yaklaşımının Kürt siyasetine yönelik bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.

BEŞTAŞ: AYM'NİN KARARI BEKLENİLMELİ 

Duruşmada söz alan Avukat Mesut Beştaş ise daha önceden reddi hakim talebinde bulunduğunu, ancak 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ilgili talebini reddettiğini belirterek, buna karşı AYM'ye başvuruda bulunduğunu ve AYM'nin kararı verinceye kadar dosyanın bekletilmesini talep etti. 

Duruşmada yapılan savunmaların ardından Erkan Pişkin ve Ünal Ahmet Çelen hakkında yakalama kararı çıkarılırken, Ethem Şahin, Bahri Çeken, Selim Sadak, Ali Genç, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP eski milletvekili Sebahat Tuncel ve Ramazan Morkoç'un mahkemeye zorla getirilmelerine karar verildi.

Mahkeme heyeti, Günışığı, Papatya, Mercek, Cemile, Bahar, Anne Ben Geldim, Albatros, İpek Yolu, Annemin Gözyaşları, Korkmaz, Oyun Bozan ve Yolun Sonu isimli gizli tanıkların dinlenmelerinden vazgeçilmesine karar verildi.

Öte yandan gizli tanıklar, X, Gülşah, Toros, Kar, Padişah isimli gizli tanıkların sanık ve sanık müdafilerin doğrudan soru yöneltme imkanı tanınarak dinlenmeleri için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na ayrı ayrı müzekkere yazılmasına karar verildi. Ayrıca Avukat Mesut Beştaş'ın AYM'ye hakimin reddi talebine ilişkin dosyanın bekletici sebep yapılması talebi temyiz incelemesinde değerlendirileceğinden reddine karar verildi.

Duruşma 13 Nisan'a ertelendi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cem Küçük, kovuldu mu?

SONRAKİ HABER

RES karşıtı inisiyatif ilk toplantısını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa