11 Nisan 2016 11:53

‘Kimlik numaraları yeniden tanımlanmalı’

Paylaş

Bilişim alanında örgütlü dernek ve odalar İnternet Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada konuşan İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, 50 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin internet ortamına sızmasının ilk olmadığını belirtti. 

Bilgisayar Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, İnternet Teknolojileri Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği ve Serbest Telekominikasyon İşletmecileri Derneğinin (TELKODER) aralarında bulunduğu örgütler, 11-24 Nisan İnternet Haftası kapsamında basın toplantısı düzenledi. 

‘KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER BÜYÜK DONANIMLARA SAHİP’

Kimlik bilgilerinin KEY ödemeleri nedeniyle 2008 yılında Başbakanlık tarafından yayımlandığını belirten Akgül, “Bilgilerin nasıl çalındığının araştırılması önemlidir, ancak en önemlisi bunun yurttaş için yarattığı risklerdir. Kötü niyetli kişiler normal vatandaştan daha fazla bilgi ve teknolojik donanıma sahiptir. Biraz zor ve meşakkatli bir süreç olabilir, fakat kimlikler yenilenirken kimlik bilgilerinin yeniden tanımlanması gerekir” diye konuştu. 

Bilgisayar Mühendisleri Odasından Birkan Sarıfakıoğlu ise bu dönemde sahtekarlıklara karşı önlemler arasında ıslak imza ve elektronik imzanın önemli olduğunu kaydetti. Sarıfakıoğlu, “Vatandaşın bu konuda çok uyanık olması gerekiyor. Ancak esas yükümlülük devlettedir. Yasalar güvenlik ölçütlerinin artırılması yönünde değiştirilmelidir” dedi. 

‘FİBER ALTYAPI 4G İÇİN YETERLİ DEĞİL’

4.5G olarak duyurulan teknolojiyle ilgili bilgilendirme yapan Elektrik Mühendisleri Odasından Emre Metin ise Türkiye’nin 3G ve 4G’ye gecikmeli olarak geçtiğini ve Türkiye’nin fiber altyapısının 4G için yeterli olmadığını ifade etti. 3G ve 4G’de göstermelik yerli araştırma şartı arandığını belirten Metin, “Ama ülkede geliştirilen 4G için baz istasyonları, Ulak projesi kenara konuldu. Tüm internet ve mobil sektörü Türkiye sanayini geliştirmeye değil, başka ülkelerin sanayisine yaramıştır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: Uğur Işılak’ı da okul müdürü yapın

SONRAKİ HABER

Özgecan Aslan'ın katili öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...