11 Nisan 2016 09:55

Davutoğlu, Şam hayalini Urfa'da tekrarladı

Urfa'nın '96'ıncı işgalden kurtuluş günü' etkinliğine katılarak istiklal madalyası veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sykes Picot anlaşmasından dem vurup, Suriye ve Rojava'yı 'özgürleştirmekten' bahsetti.

Paylaş

Urfa'ya 96 yıl sonra TBMM tarafından verilen "istiklal madalyasını" vermek üzere kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şanlıurfa'da doğan istiklal aşkının inşallah Halep şafağında da doğması için hepimiz dua ediyoruz." diyerek Şam'da namaz kılma hayalini tekrarladı. 

Dün gece kente gelen Başbakan ve bakanlar için son 3 gündür alınan güvenlik önlemleri kuşatmayı andırırken akreditasyon için başvuran 180 gazeteciden kendisine uzak bulduğu 50'sini akredite edilmedi. Sabah saatlerinden itibaren polis helikopteri desteği ile madalyanın verileceği GAP Arena Kapalı Spor Salonu yolunda kuş uçurtulmadı.

Programda önce Urfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Vali İzzettin Küçük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuştu. Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Urfa'ya 6'ıncı gelişinde madalya ile geldiğini söyledi. Urfalıların görmediği yatırımlardan dem vuran Davutoğlu, bir sonraki gelişinde Urfa'ya hızlı tren sözü verdi: "Yanı başımızda Suriye yanarken biz Urfa'ya hizmet etmeye devam edeceğiz. Urfa'mız her şeyi hak ediyor. En kısa zamanda sizleri hızlı tren ile buluşturacağız. Bölücüler yolumuzu kesmeye çalışıyorlar. Aşkımızı bitirmeye çalışıyorlar ama buna izin vermeyeceğiz." 

SINIRLAR ANLAMSIZMIŞ!

Suriye savaşı patlak verdiği ilk günlerde Şam'a namaz kılmayı hayal eden Davutoğlu, hayalini sürdürdü: "İstila ateşine karşı istiklal aşkı Urfa'da doğdu. Bre gafiller Urfa istila ateşine karşı istiklal aşkıyla bu şehri savundu. Halep'te, Rakka'da, Humus'ta bugün kan, gözyaşı varsa 100 sene önce onların istiklal aşkını aşamadıklarındandır. Bu istiklal şehri o günden bugüne o topraklardan bağını koparmadı. Humus, Rakka, Şam'da özgür olacak inşallah." Rojava sınırına beton duvar ve hendekler kazıtan Davutoğlu bir yandan da sınırların anlamsızlığından bahsetti: "Birileri haritalar çizdi. Urfa'yı da kardeşlerinden ayırmaya çalıştı. Sykes Picot'tan bahsettiler. Ama Urfa bu oyunlara gelmedi." 

Konuşmaların ardından Urfa Belediye Başkanı, Valisi ve Milletvekili Faruk Çelik "İstiklal Madalyasını" Başbakan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın elinden aldı. 

Başbakan'ın Urfa programı saat 14.00'te İmam Bakır mahallesinde ki Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsam Eğitim Merkezi'ndeki (GAPTEM) Bakanlar Kurulu toplantısı ile devam edecek. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Ataman tutuklandı

SONRAKİ HABER

Tayyip Erdoğan: Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...