11 Nisan 2016 08:26

Yunanistan'da işsizler, saldırı politikalarını 216 km'lik yürüyüşle protesto etti

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanaistan’da SYRIZA hükümeti, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin (Troyka) talepleri doğrultusunda hazırladığı uygulamaya koyduğu 'reform paketi'ne işçilerin, emekçilerin ve gençlerin tepkileri sürerken, işsizler de 'reform paketi'ni protesto etti. İşsizler dün liman kentlerinden biri olan Patradan Atina’ya uzun bir yürüyüş gerçekleştirdi.  

YÜRÜYÜŞ BİR HAFTA SÜRDÜ

Kriz politikalarının uygulanmasıyla işsizlik oranının yüzde 30’lara dayandığı Yunanistan’da işsizler Patra ile Atina arasında 216 km yürüyerek AB, İMF ve hükümet politikalarını protesto  etti.  Bir hafta önce Patra’dan başlayan binlerce kişilik  yürüyüş korteji dün akşam saatlerinde başkent Atina ya vardı. 

İşsizlerin kurduğu  komitelerin çağrısı ile yapılan uzun yürüyüşe çok sayıda işçi sendikası, işçi federasyonu ve kitle kuruluşunun yanısıra Yunanistan Komünist Partisine (KKE) bağlı Patra belediyesi çalışanları ve belediye başkanıda destek verdi. Belediye başkanı ve belediye işçileri  yürüyüşün başladığı Patra’dan Atina’ya kadar işsizlerle yürüdü. 216 km’lik yol üstünde bulunan kent ve ilçelerde yapılan mitinglere yoğun bir katılım oldu ve her ilçeden sonra yürüyüşe katılan işçilerin, emekçilerin ve gençlerin sayısı arttı. 

‘TROYKA’YA KARŞI DİRENİŞ ÇAĞRISI’

Meclisin bulunduğu Sintagma meydanında  onbinlerce kişi tarafından karşılanan işsizler yaptıkları konuşmalarda, krizin sorumlusunun işçi ve emekçiler değil kapitalist sistem olduğunu vurgulayarak, bütün işçi ve emekçileri troyka politikalarına karşı direnişe çağırdılar. İşsizler ayrıca sosyal güvenlik kapsamına alınmayı, işsizlik süresince işsizlik aylığı bağlanmasını ve işsizlikte geçen sürecin emeklilik primlerine sayılmasını, kendilerinin ve ailelerinin sosyal  güvence altına alınmasını, ve sorunu çözecek önlemlerin gündeme getirilmesini talep ettiler. 

GENEL GREV ÇAĞRISI

Sendikalar adına yapılan konuşmalarda ise işçi sınıfının açlık ve yoksullluk politikalarıyla uzlaşmayacağı belirtildi ve önümüzdeki günlerde uygulanmak üzere 48 saatlik genel grev çağrısı yapıldı.

KKE Genel Sekreteri Dimitris Kucubas alanda yaptığı açıklamada “işsizlerin yürüşü büyük mücadelelerin başlangıcı olacaktır” dedi. Sintagma meydanında yapılan gösteriye çok sayıda aydın ve akademisyen katılırken Yunanistan musiki cemiyetine bağlı çok sayıda tanınmış müzisyen konser verdi. Patradan gelen folklor ekibi ise halk oyunları oynadı. 
 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da 5 bin 835 mülteci çocuk kayıp

SONRAKİ HABER

Roman milletvekili Özcan Purçu: Romanlar ayrımcılık ve sosyal dışlanma ile boğuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...