11 Nisan 2016 06:47

Mersin’de 4 gün okula, bir gün camiye projesi: Çocuklar şimdiden 'Şehit düşmek çok güzel' diyor

Mersin'de ilkokul çocuklarının haftanın 4 günü okula, bir günü ise camiye gitmesini ön gören projenin, yoğun tepkiler üzerine durdurulması, kentteki kitle örgütlerini ikna etmedi. Projenin tümden kaldırılması gerektiğinin altını çizen Eğitim Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, çocukların bu tür projelerden olumsuz yönde etkilendiğini, hatta şimdiden, "Şehit düşmek çok güzel" gibi cümleler kurduklarını vurguladı.

Paylaş

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Müftülük arasında "çocuklara maneviyat kazandırmak" iddiasıyla hazırlanan, çocukların 4 gün okula 1 gün camiye götürülmesinin planlandığı "Minik Yürekler Kardeşlik Bilincinin Farkında" projesi artan tepkiler nedeni ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinasyonu tarafından durduruldu. Projenin iptali için geçen günlerde Mersin Valiliği'ne başvuran sivil toplum örgütleri, projenin durdurulmasının önemli bir adım olduğunu, ama projenin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Sivil toplum örgütleri, proje iptal edilene kadar önlerine koydukları eylem takvimi çerçevesinde mücadele etmeye devam edeceklerinin altını çizdi. 

Projenin iptali için Valiliğe başvurduklarını belirten Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, vermiş oldukları çabalar sonucunda projenin durdurulduğunu ifade etti. Projenin durdurulmasının yetmeyeceği bu projenin tümden iptal edilmesi için önlerine koydukları eylem takvimine harfiyen uyacaklarını aktaran Muşlu, "İlk başta önümüzdeki hafta içinde imza kampanyası başlatacağız. Topladığımız bu imzalar ile gerekli yerlere başvuracağız. Ardından kamuoyunu duyarlı kılmak için bir çok yürüyüş ve basın açıklaması yapacağız. Yine bir miting yapmayı düşünüyoruz" dedi. 

Bu tür projelerin çocukların ruhsal durumlarını olumsuz yönde etkilediğini belirten Muşlu, çocukların “Bir an önce büyüyelim de gidip savaşıp şehit düşelim, şehit düşmek çok güzel” gibi şeyleri şimdiden söylediğini aktardı. 

'PROJENİN İPTALİ İÇİN ALANLARDA OLACAĞIZ'

Bu uygulamanın aslında çağdaş ve pedagojik eğitim gören çocukların çağdaş eğitim veren öğretmenlerin ellerinden alınıp cami imamına teslim edilmesi anlamına geldiğinin altını çizen Mersin Cemevi Dedesi Hasan Kılavuz ise “Biz kendi Alevi inancı olan çocuklarımızı camide imamın önünde diz çöktürtmeyeceğiz” dedi. Kılavuz, projenin durdurulmasının yetmeyeceğini, tümden iptali için bütün demokratik alanları kullanarak karşı çıkacaklarını ifade etti.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

Demokratik Alevi Derneği Başkanı Hüseyin Aral ise uygulamanın hiçbir bilimsel dayanağının olmadığını, Müftülüğün dini vakıflar ve milli eğitimle ortak yürüttüğü bu projede çocukların Türk-İslam sentezine göre yetiştirilmek istendiğini söyledi. Bu uygulamanın AKP’nin 2023 projesinin bir parçası olduğunu ve bu proje ile 2023’e kadar Sunniler dışındaki tüm farklı inançları temizlemek istediğini belirten Aral, bu durumun Alevilere yönelik geliştirilen baskıların bir parçası olduğunu söyledi. Durdurma kararını yeterli bulmadıklarını belirten Aral, projenin tamamen iptalini istediklerini dile getirdi. Aral, son olarak, Alevi kurumları ve diğer demokratik kurumlarla birlikte bu tür projelerin iptal edilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini ve önümüzdeki salı günü bir basın açıklaması yaparak, bir hafta sürecek bir imza kampanyası başlatacaklarını söyledi. Sonuç vermezse daha sonra da farklı eylemler ile kararı iptal ettirinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini sözlerine ekledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

FSM'de intihar girişimi trafiği durma noktasına getirdi

SONRAKİ HABER

DİSK Başkanlar Kurulu 1 Mayıs için toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa