11 Nisan 2016 00:53

Buca Belediyesi işçileri: Saldırılara karşı birlik olmalıyız!

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Buca Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde çalışan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi kadrolu ve taşeron işçiler hükümetin Meclis gündemine getirdiği saldırılara karşı birlik çağrısı yaptı. Saldırıların ancak sendika ayrımı yapmadan bütün işçilerin birliğiyle durdurabileceğini vurgulayan işçiler, 1 Mayısın da bu anlayışla kutlanması gerektiğini dile getirdi. 

Buca belediyesi işçileriyle Meclis gündeminde bekleyen kiralık işçi bürolarını, kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesini, taşerona ‘kadro’ müjdesini ve yaklaşan 1 Mayıs’ı konuştuk. İmar Müdürlüğü İşyeri Temsilcisi Ali Hıdır Aktaş, Mecliste bekleyen yasalara karşı şimdiye kadar verilen mücadelenin yeterli olmadığını dile getirerek, “Bu tüm Türkiye işçi sınıfını ilgilendiren bir konudur. Sendikalar kendi aralarındaki rekabete ara vermeli. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’in buna karşı ortak tutum alması gerekmektedir ancak bu şekilde bu saldırıları engelleyebiliriz. Mecliste bekleyen yasalar hem bizleri hem de çocuklarımız için ciddi bir tehlikedir. Öte yandan kamuoyu henüz bu yasanın getirecekleri hakkında tam bilgiye sahip değil” dedi

‘2016 1 MAYIS’I GELECEĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ’

Önümüzdeki 1 Mayıs’ın, sendikal rekabetin ortadan kalktığı ve işçi birliğinin sağlandığı bir mücadelenin adımlarının atıldığı bir gün olması gerektiğini ifade eden Aktaş, şunları söyledi “Tüm işçilerin siyasal düşüncesine bakmadan bu yasalara karşı ortak mücadele etme zorunluluğu ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. 2016 1 Mayıs’ı işçi sınıfının geleceği ve talepleri açısından önemli. 1 Mayıs çalışmalarımız da bunun bilincinde olacak. 1 Mayıs’ta sadece kadrolu değil taşeron işçilerimizle birlikte alanda olacağız.” 

‘KİRALIK İŞÇİ BÜROLARI MODERN DAYIBAŞILIKTIR’

Yazı İşleri Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Birol Bozlu da, işçilerin mevcut koşullar açısından zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek “Sermaye her gün işçiler aleyhine yasalar çıkarıyor. Bizlerse sendikalar olarak bunun karşısında etkili bir örgütlenme oluşturamıyoruz. Saldırılara karşı sosyal, ekonomik, siyasal projelerle karşı durmamız gerekiyor. Bu saldırıları bilinçli bir örgütlenme ile engelleyebiliriz. Özellikle kiralık işçi bürolarının yakın zamanda çok ciddi sorunlar doğuracağını düşünüyoruz. Kiralık işçi büroları, dayıbaşı sisteminin modern adıdır. Dayıbaşılık artık sadece kırsalda değil,  kentte de olacak. İşçileri kiralık kölelere dönüştürecek bir sistem olacak. Bunun kabul edilmesi mümkün değil” diye konuştu. Bozlu, 1 Mayıs hazırlıklarının, klasik yer tartışmaları ile değil, çalışma yaşamlarına dair sorunların konuşulduğu bir şekilde geçmesi gerektiğini kaydetti. 

‘KADRO MÜJDESİ BİZİ UMUTLANDIRDI AMA...’

Buca Belediyesi’nde taşeron işçiler arasında Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube’nin örgütlenme çalışması bulunuyor. Bu örgütlenme çalışması içinde yer alan Sosyal Yardım İşleri taşeron işçisi Ali Duman da şunları söyledi: “Taşeronu kaldıracağını iddia eden AKP’nin kendisi taşeronu ülke geneline yaydı ve kendi yandaş şirketlerine ihaleleri verdiler. Her sene haklarımız biraz daha kırptılar. Biz de kadro talebi merkezinde kazanılmış haklarımızı hükümete vermemek için sendikada örgütleniyoruz. Başbakanın ilk kadro müjdesi beni heyecanlandırdı ama sonradan müjdeden kasıtlarını öğrendik. Bizim bu saldırılara karşı yapabileceğimiz tek şey var, birlikte mücadele etmek, birlikte alanlara inmek.”  

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Baştemsilcisi Kasım Aras da, mücadeleyle kimi haklar elde ettiklerini belirterek şu çağrıda bulundu:  “Mücadele ederek TİS hakkını kazandık. Biz emekçiler olarak kesinlikle özel istihdam bürolarını kesinlikle kabul etmiyoruz. Biz emekli olduğumuzda çocuklarımız çalışacak. Biz bu saldırmalara karşı mücadelemiz sendikamızla birlikte yürütmeye devam edeceğiz ama 3 işçi konfederasyonu birlikte hareket edip, bir gün eğer şalterleri aşağıya indirirse o zaman hükümetler de bunu göz önünde bulundurup dikkate alırlar. Tek sendika çıktığında pek ses gelmiyor. 3 konfederasyonun başkanına birlikte hareket etme çağrısında bulunuyorum.” 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Teknokent’te işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Uzm. Dr. Gökmen Özceylan: Taşeron işçiler karardan mutlu mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...