11 Nisan 2016 00:52

Kumtel işçileri endişeli

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de ısıtıcı ve çeşitli ev aletleri üreten Kumtel fabrikasında işçiler endişeli. 2 bin civarında işçinin çalıştığı Kumtel’de işçi çıkarmaların yaşanması ve patronlar cephesinden ‘Küçülmeye gidiyoruz, iş yok’ açıklaması tedirginliği büyütüyor. Patronun Cezayir’de 100 dolara işçi çalıştırarak daha ucuza üretime başladığı için bu yola başvurduğunu dile getiren işçiler, Çelik-İş’in gelişmelere sessiz kalmasına tepkili. 

Görüştüğümüz bir işçi, “Kumtel’de her yıl düzenli işçi alınır-çıkartılırdı. Hiç bu kadar fazla çıkarılacağı konuşulmazdı. 2 bine yakın işçinin çalıştığı fabrikada şu an 800 civarı işçi çalışıyor. Daha da işçi çıkarılacağı söylentisi dolaşıyor. Herkes tedirgin, ne yapmaya çalışıyorlar, anlayamıyoruz” dedi. 

CEZAYİR’DE DAHA UCUZA İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR!

Bantlarda azalmanın olduğunu söyleyen işçi, “Montaj bölümünün bantları gitgide azaldı. Şimdi çok az bant çalışıyor. Hatta pres bölümünden bile işten çıkarmalar oldu. Fabrikanın bir bölümünde yangın çıkmıştı. Bir bölümü yanmıştı. Yangından sonra Kumtel’in politikası değişti. İşten atmalar başladı” diye konuştu. 

Üretimin eskisine göre düşmediğini belirten işçi şöyle konuştu: “İşçi çıkarma olacak ama üretimde azalma yok. Montaj yapan bantlar hariç aynı işi yapıyoruz. Bantlardaki azalma ise işlerin kötü olduğundan değil, Cezayir’de aylık 100 dolara yani daha ucuza çalıştırdığı için işçi çıkartılıyor” 

‘ÇELİK-İŞ İŞÇİLERLE BİRLİKTE HAREKET ETMELİ!’

İşten atmalara sendikanın müdahale etmemesine sitem eden işçi, “Kumtel’de yıllardır Çelik-İş Sendikası yetkili. Ama her yıl işçi çıkarılır. Sendika ne diyor? Hiçbir şey! Güya işçi sendikası, bizim haklarımızı koruyacak, onlar ne yapıyor? Patronla ortak çalışıyor. Bizim kulağımıza kadar geldi işçi çıkarılacak diye. Sendikanın haberi yok mu bu durumdan? Sendikanın ne yapacağı belli ama yine göreceğiz. Sendikadan talebimiz işten atmalara karşı, işçilerin yanında olup, işten atmalara karşı işçilerle ortak hareket etmeleridir” dedi.  

‘BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ’

Patronun Cezayir ve Etiyopya’da iki fabrika açtığını söyleyen başka bir işçi ise, “Kumtel bu dönem parça mal ihraç ediyor. Parçaları paket yapıp, Cezayir’e yolluyoruz. Montaj işlemi orada gerçekleşiyor. İşi öğretmek üzerede Kayseri’den Cezayir’e dönemlik ‘3 ayda 15 bin lira ücret karşılığında çalışacaksın’ denilerek işçi gönderiliyor. Duyduğumuz kadarıyla orada bir işçi ayda 100 dolara çalışıyor. İşçiler olarak bir şeyler yapmazsak işten çıkarmalar artacak, insanlar ekmeğinden olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bafralı İbrahim’in, asimilasyon hikayesi: 90’larda devlet için köy yaktı kaçırıldığında Rum olduğunu öğrendi

SONRAKİ HABER

Hacettepe Teknokent’te işçi kıyımı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa