11 Nisan 2016 01:31

Nasıl olur, Başbakan açıkladı!

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

1 Mayıs’a az günler kaldı. Meclis gündemine getirilen, kiralık işçilik, kıdem tazminatının fona devredilmesi, taşerona kadro aldatmacası ile kamuda özel statülü sözleşmeli işçilik dayatmalarının olduğu bugünlerde işçiler 1 Mayıs’tan ne kadar haberdar olduğunu ve sendikaları Hizmet-İş’in nasıl bir çalışma yaptığını öğrenmek için İskenderun Belediyesi’ndeki taşeron işçilerin yanına gittik. 

Onlara sorduğumuzda “Bir dokun bin ah işit” tablosuyla karşılaştık. Üyesi oldukları sendika ne 1 Mayıs ile ilgili ne de taşeron meselesi ile ilgili açıklama yapmamış. İskenderun’da 1 Mayıs’ın kutlanacağından haberleri yok. 

Temizlik işçileri Envitec adlı taşeron şirkete bağlı olarak çalışıyorlar. Biz 1 Mayıs’ı sorar sormaz onların bize sorduğu soru “Taşeron işçileri kadroya alınacak mı” oluyor. Belli ki Başbakanın 22 Mart günü asıl iş yardımcı iş ayrımı olmaksızın tüm taşeronlara kadro verileceği açıklaması bütün işçiler arasında bir beklenti yaratmış. Hükümetin “Taşeron işçiler kadroya alacak” açıklamasının doğru olmadığını söylüyoruz. Ayrıntılı olarak anlatıyoruz. Şaşırıyorlar… Kimi inanmak istemiyor. “Nasıl olur? Başbakan açıkladı” diyen oluyor. Taşeron işçiler birleşmeden, kadro hakkı için mücadele etmeden hükümetin bu hakkı vermek bir yana getirdiği uygulamaların daha da kötü olduğunu söylüyoruz.  Sonunda söz 1 Mayıs’a geliyor. “Taşeron işçiler kadro talebiyle 1 Mayıs’a katılsın. 1 Mayıs sizin sesinizi duyurmanız için bir fırsat” diyoruz. İşçilerin bir çoğu İskenderun’da 1 Mayıs’ın kutlanacağından haberi yok. Çoğu 1 Mayıs’a bugüne kadar katılmamış. Sendikaları Hizmet-İş ne 1 Mayıs ile ilgili nede taşeron meselesi ile ilgili bir açıklama yapmamış. Bir işçi, “her iki mesele hakkında da sadece Emek Partisi’nin bildiri dağıttığını” söylüyor. Başka bir işçi, 1 Mayıs’a nasıl katılacağız. Sendikamız bizi toplayıp götürecek mi” diyor. Başka bir işçi ise “Sendika katılacak mı ki?” diye diğerini yanıtlıyor. Kimi işçi de o gün çalışacağını söylüyor. 1 Mayıs’ın resmi tatil günü olduğunu çalışmanın zorunlu olmadığını isterlerse çalışmayacaklarını söylüyoruz. Ancak bir işçi şunları söylüyor: “Hep işimizin devamı için hem de bir yevmiye fazla ücret almak için çalışmak zorundayız. İşçi nasıl ben çalışmıyorum desin. İş garantisi mi var. Arkasında sendika mı var!”

ÖNCEKİ HABER

Zaha Hadid: Büyük mucizelerin yaratıcısı, büyük gafların mimarı

SONRAKİ HABER

İzleme eylemine dair bir film: Ara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...