10 Nisan 2016 13:01

Trakya’da ‘Ergene’de Yalana, Trakya’da Talana Son’ mitingi

Paylaş

“Ergene’de Yalana, Trakya’da Talana Son Mitingi”, bugün Lüleburgaz’da yapıldı. Çevre örgütlerinin, siyasi partilerin, sendikalar ve diğer demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu Lüleburgaz Demokrasi Platformu’nun öncülüğünde yapılan mitinge, yoğun yağışa rağmen, Trakya’nın değişik il ve ilçelerinden katılımın fazla olması, dikkat çekti. 

Katılımcılar, saat 14.00’de, Lüleburgaz Hükümet Konağı önünde toplandı. Buradan, kortejler oluşturularak, mitingin yapıldığı Kongre Meydanı’na sloganlar eşliğinde yüründü. Yürüyüş sırasında pankartlarda, “Trakya kapitalizmin çöplüğü değildir.Ergene’yi kirletenler temizlesin”, “Ergene hayat bulsun”, “Kömürün olduğu yerde arı olmaz. Arının olmadığı yerde yaşam olmaz.”, “eeep gene rant, eeep gene talan, bıktık beyaaa”, “Istrancalarda yaşam sürsün”, “Ne nükleer, ne termik, rüzgar, güneş bize yeter”, “Ölüm bacaları istemiyoruz”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Sermaye defol, Trakya bizimdir” yazıldığı görüldü. Mitinge, CHP Trakya milletvekillerinin tümü katılırken, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da konuşmacı oldu. Kamil Okyay Sındır’ın yanında Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker ve Pazarlı Köyü muhtarı da birer konuşma yaptılar.

Ergene, Istranca dağlarından doğan derelerin birleşmesiyle oluşan bir akarsu. Ve Ergene, Trakya Ovası’nı boydan boya geçerek, Meriç ve Tunca nehirleriyle birleşerek, Enez’de, Ege Denizi’ne dökülüyor. Trakya toprakları, ‘birinci sınıf tarım arazisi’ olarak biliniyor. Ayçiçeği, buğday, pancar, çeltik, sebze, meyve, Trakya’da yetiştirilen ürünlerin başında geliyor. Ergene, Trakya’daki plansız sanayileşmenin, kapitalizmin sömürücü, yağmacı ve talancı niteliğinin sonucu, bugün, zehir nehri haline geldi. Trakya’da çevre kirliliğinin sembolü oldu. Ancak Trakya’da talan, bununla sınırlı kalmıyor. İğneada’ya yapılmak istenen nükleer santral, Tekirdağ çevresine yapılmak istenen termik santral, Trakya’daki derelerin İstanbul’a taşınması, halen işletilen taş ocakları, uygunsuz yerlere kurulan çimento ve kireç fabrikaları, Trakya’yı bir çevre felaketine doğru sürükleyecek girişimler olarak sayılabilir. Halkın, bu yağma ve talana karşı, çok yoğun bir tepkisi var. Bugün yapılan yürüyüş ve mitingde atılan sloganlarda, taşınan pankartlarda bu tepki çok net olarak görüldü. Yoğun yağışa rağmen bu kadar bir kalabalığın toplanması gösteriyor ki, Trakya’yı yağma ve talan etmek isteyen güçlerin işi bir hayli zor gibi!.. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP İstanbul’da yeni yönetimini belirledi

SONRAKİ HABER

Yenimahalle Belediyesi, Ensar’ı savunan vakfın etkinliğini iptal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa