İş cinayetlerini mağdurları tartışacak
Kanada’da 28 Nisan 1914’de iş kazalarının işveren tarafından tazmininin, yani iş kazalarındaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edilmesi üzerine, 1984’den beri Kanada’da, iş kazasında ölen işçileri anmak, iş kazaları ve meslek hastalıklarına dikkat çekmek için 28 Nisan Yas Günü’nde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Kanada dışında ABD, İngiltere ve pek çok ülkede anmalar yapılıyor.
İSİGM’nin düzenleyeceği sempozyumda; yaşamını yitiren işçilerin aileleri, basın emekçileri ve bilim insanları bir araya gelerek, sorunları ve çözüm önerilerini tartışacak.
İş cinayetlerine karşı 28 Nisan Cumartesi günü sempozyum düzenleyecek olan İSİGM, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ve yaralanan işçilerin ailelerini, basın emekçilerini ve bilim dünyasını bir araya getirecek. Petrol-İş Sendikası Merkezi Konferans Salonu’nda yapılacak sempozyum saat: 15.30’da Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Berna Güler Müftüoğlu moderatörlüğünde başlayacak.
CANLARIMIZ ÖLÜYOR!
İSİGM tarafından sempozyuma ilişkin yapılan çağrıda, “Davutpaşa’da, Karadon’da, Ostim’de, Dursunbey’de, Afşin’de, Erzurum’da, Tuzla’da… Ülkemizin dört bir yanından işçilerin ölüm haberleri geliyor. Yanarak, boğularak, göçük altında kalarak, ezilerek her gün en az 4 işçi hayatını kaybediyor” denildi.
ÖLÜMLER ARTIYOR
İşçi ölümlerinin giderek arttığı hatırlatılan çağrıda, şunlar kaydedildi: “SGK verilerine göre 2010 yılında 1444 işçi, 2011 yılında ise 1563 işçi hayatını kaybetti. Bu gerçeklere rağmen AKP iktidarı işçi ölümlerini ‘kader’, ‘vadeleri dolmuş’, ‘ölüm bu işin doğasında’ diye değerlendiriyor. Oysa tüm iş kazaları ve meslek hastalıkları önlenebilir. Bizler önlenebilir oldukları halde gerçekleştiği için yaşananları ‘iş cinayeti’ olarak tanımlıyoruz… İş cinayetleri sermayenin emek üzerindeki baskısının bir sonucudur ve meselenin iyi patron-kötü patronla bir ilişkisi yoktur. Sorunun çözümü işçi sınıfının meseleye bilfiil müdahil olmasından geçmektedir, zira sermaye işçi ölümleri üzerinden büyümektedir. Sermaye hem cinayet işler hem işçinin cenaze namazını kılar hem de evine taziyeye gider. Merhamet gösterisine bayılır. Halbuki sorunun çözümü merhametten değil adaletin tecellisinden geçmektedir. Bu yaşananlar karşısında işçi sınıfı buz gibi bir gerçeklikle karşı karşıya gelir: Ya her türlü çalışma koşuluna boyun eğip, ölümüne çalışacaksın ya da işsiz kalıp sürüneceksin...” (HABER MERKEZİ)
SEMPOZYUMUN PROGRAMI
Saat: 15.30
İçerik Sunum - Berna Güler Müftüoğlu
Açılış Konuşması - İbrahim Doğangül
Dünyadan işçi aileleri örgütlenmeleri örnekleri ve 28 Nisan Aslı Odman
İşçi Aileleri Temsilcileri Konuşmaları
Davutpaşa İşçi Aileleri
Ostim/İvedik İşçi Aileleri
Zonguldak Madenci İşçi Aileleri
Tuzla Tersane İşçi Aileleri
Enerji İşçi Aileleri
Gülseren Yurttaş’ın Ailesi
Slikozis Hastası Diş Teknisyenleri
Van Depreminde Hayatını Kaybeden Gazeteci Aileleri
Tekstil İşçi Aileleri
Saat: 17.30
Hukuksal Mücadelelerin Özeti - İşçi Ailesi Avukatı
İş Cinayetlerine Karşı Mücadele ve Taleplerimiz
Evrensel'i Takip Et