10 Nisan 2016 09:37

Cerattepe ile Cizre birleşir mi?

Paylaş

Hazan İLİK
İstanbul

YGS-LYS kursu veren ve bu dönem dershanelerin temel liselere dönüştürülmesi sebebiyle sınava hazırlanan öğrenciler tarafından çokça ilgi gören Sultangazi belediyesine ait bilgi evinden arkadaşlarımız ile son aylarda Kürt illerinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarını ve barışı konuşmak üzere bir araya geldik. 

Bu bilgi evine Esentepe, Cebeci, Gazi gibi Sultangazi'nin her mahallesinden gelen gençler  var. Gazi Mahallesi'nde yaşıyor olmanın gerektirdiği gibi biz de önce mahallede yaşanan olaylardan, yapılan eylemlerin çizgisinden konuşuyoruz. Özellikle daha muhafazakar-yoksul bir bölge olarak Cebeci civarında oturanlar kısaca mahalle halkını mağdur edecek her hareketin onları sol örgütlerden soğuttuğunu düşünüyorlar. 'Mesela' diyor içlerinden biri, "Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'nde kentsel dönüşüme karşı birçok eylem ve etkinlik gerçekleşti, ben onların hepsine katıldım. Ama otobüslerin yakılmasına kesinlikle karşıyım." Biz de Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu ile orada olduğumuzu ve birçok haber yaptığımızı söyleyince biraz daha samimi bir ortam oluşuyor. Sonra sınav sistemi, YGS netleri derken esas konumuza geliyoruz. Bu sefer görüyoruz ki Gazi'de yaşayanı da Cebeci'de yaşayanı da bölgede yaşananlar hakkında tam bir bilgiye sahip değil. Bazı konularda farklı düşünseler de hepsi ana akım medyayı takip ettiklerinden sivil halkın öldürüldüğünden haberdar sayılmazlar. Birileri ölüyor ama kimler onlar için belirsiz. 

Yine Cebeci'de yaşayan ve AKP'li olduğunu dile getiren Berkant ile sohbetimizi sürdürüyoruz. Berkant Trabzonlu olduğu için ilk olarak Cerrattepe'yi soruyoruz, bir Karadenizli olarak direnişe destek verdiğini söylüyor. Savaş meselesine gelince ilk olarak 'terör sorunu'nun bir şekilde çözülmesi gerektiğini söylüyor. Otuz yıldır iki tarafta da insanların öldüğünü ama bu yolla bir çözüme ulaşılamadığını, yıllardır yoksul halkın çocuklarının öldüğünü hatırlattığımızda ise aslında bizle aynı fikirde olduğunu söylüyor. Hatta geçenlerde bölge illerinden birinde çekilmiş bir video izlemiş. Videoda küçük bir kız çocuğu bomba sesleri ile uyanmak istemediğini, okumak istediğini haykırıyormuş. Bunu söyleyenin bir kız çocuğu oluşu Berkant'ın normalden daha fazla etkilenmesine sebep olmuş. Bu video ile AKP'li olmasına rağmen önümüzdeki seçimlerde boş oy atmaya karar verdiğini söylüyor. Sohbetimizi yavaş yavaş sonlandırırken gerçekten keyif aldığımız bu kısa tartışmayı tekrarlamak için YGS'den sonrası için sözleşiyor ve bir daha görüşmek üzere birbirimizden ayrılıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Okul görünümlü sömürü çarkı

SONRAKİ HABER

Hikayesi aynı olanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...