10 Nisan 2016 09:36

Sigara sanata benzer mi?

Paylaş

Berk AKKAŞ
Zeynel GÜRBÜZ
Mamak/Ankara

Bu yazıyı Mamak'ın yoksul mahallelerinden biri olan General Zeki Doğan mahallesinde kaleme alıyoruz. Genellikle işçi, emekçilerin yaşadığı bu mahallede gençlerin kültür-sanat anlayışlarına değinmek istedik. Tekmezar parkında buluştuğumuz Cihan ilk önce günlük yaşantısından bahsediyor. Lise öğrencisi olan Cihan, okul sonrası ve hafta sonları harçlık çıkarabilmek için bir kafenin mutfağında çalışmak zorunda olduğunu söyleyerek söze başladı.

Ne tür müzikler dinlediğini merak edip sorduğumuzda ise Cihan; genellikle Dengbej'lerin klamlarını (ağıt) dinlediğini söyleyip ekliyor:  "Çünkü koca bir ulusun ezilmişliği ve yaşanmışlığını anlatıyor." Sinemaya ya da tiyatroya zaman ayıramadığını söyleyen Cihan okul ve iş dışında bulacağı ilk fırsatta gideceğini söyledi. Evde boş zamanlarında biyografi kitapları okuduğunu ve günlük yaşantılarını yazdığı bir defter olduğunu da söylemeden geçmiyor.

Eğitim sisteminin kurbanı olan Cihan yeteneklerine göre eğitim görememekten yakınıyor. Gereksiz ders ve sınavlardan başını kaldıramadığını söyleyen Cihan sosyal bir hayatının olmadığını da ekliyor.

Söyleşimize Hazal arkadaşımızla devam ediyoruz. Hazal Güzel Sanatlar Lisesi’nde 11. Sınıf öğrencisi. Klasik müzik (Beethoven, Bach, Schuman, Tchaikovski), Özgün Müzik, Türk Halk Müziği ile ilgilendiğini söyleyen Hazal, müzisyen olmak istediğini ancak yetenek sınavlarının dışında gereksiz sınavlara girdiğini ve kendi yeteneklerine yoğunlaşamadığından yakınıyor.

Anadolu kültürünün iktidar eliyle gün be gün silikleştirilmeye ve yozlaştırılmaya çalışıldığı günümüzde kültür, edebiyat, sanat önemli bir yer tutuyor. Şiir, roman kitaplarını sigara ve alkole benzetmeye çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarı, dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek, hayatı ve iktidarı sorgulamayan gençliği kendilerine yedeklemeye çalışıyor. Gençliği asıl sorunlarından uzaklaştırmak, elinden geldiğince baskı altında tutmak isteyen devlet yoksul mahallelerde uyuşturucu çetelerini destekliyor ya da buna göz yumuyor.  Erdoğan'ın bu sözünün bir tık ötesi, ünlü bir Nazi generalinin sözlerini hatırlatır cinsten: "Kültür kelimesini duyunca elim tabancama gider!"

ÖNCEKİ HABER

25 yıl arayla iki fotoğraf

SONRAKİ HABER

Okul görünümlü sömürü çarkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...