24 Nisan 2012 11:35

‘Kemer sıktırmak insanlık suçudur’

YUNANİSTAN’ın başkenti Atina yakınlarında bir grup yurttaş, Yunan hükümetine uluslararası mahkemede dava açmaya çalışıyor. Suçlama ise oldukça ciddi: Yunan hükümetinin uygulamaya koyduğu kemer sıkma önlemlerinin soykırım ve insanlık suçu teşkil ettiğini iddia ediyorlar.Davanın arkasında, psikolog bir anne-k

‘Kemer sıktırmak insanlık suçudur’
Paylaş

Davanın arkasında, psikolog bir anne-kız var: Olga ve Tanya Yeritsidu. Fakat onları destekleyen ve her hafta Atina’da bir araya gelen büyük bir grup var. Bunlar, orta sınıf, meslek sahibi insanlar; hükümetin yaptığı kesintilerden fazlasıyla etkilenen ve şimdi de son çare olarak hükümeti mahkemeye verme yoluna başvuran yurttaşlar.
Dava açmaya hazırlanan Olga, “Ekonomik önlemler gelirimizi ve varlığımızı elimizden alarak bizi özgürlüğümüzden ediyor; yeme, barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz” dedi. Tanya ise şöyle konuştu: “Kemer sıkma uygulamaları Yunanları yoksulluk sınırının altına itmekle kalmıyor, hayatta kalmak için gerekli asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale getiriyor.”
Anne-kız, 2008’de dönemin Başbakanı Kostas Karamanlis’e mektup göndererek kamu sektöründe yapılacak kesintilerin sonuçları konusunda uyarılarda bulunmuşlar. Bir yıl sonra diğer hükümet iktidara geldiğinde mektuplarını yinelemişler. Hükümete karşı mahkeme celbi çıkarma girişimleri dikkate alınmayınca, Hollanda’da Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmaya karar vermişler.

İNTİHARLAR 2 KATINA ÇIKMIŞ

Yunanistan ekonomisi beş yıldır daralıyor; işsizlik oranı genel olarak yüzde 20’lerde, genç nüfus içerisinde ise yüzde 50’lerde seyrediyor. İntiharlar iki katına çıkmış, suç işleme oranı artmış ve nüfusun dörtte biri yoksulluk sınırının altına itilmiş bulunuyor.
Bu tabloyu değerlendiren Olga, “Bizi gelirden yoksun bırakarak evlenme ve çocuk sahibi olmaktan alıkoyuyorlar. Geçinme korkusu olan gençler evlenmiyor. İntiharlar almış başını gidiyor. Gençlerimizin çoğu başka ülkelere göçüyor; burada sadece yaşlılar kaldı. Onlar da ilaçsızlıktan ölüyor.” Diye konuştu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi, böyle bir davanın açılmasıyla ilgili evrakları aldıklarını ve eldeki kanıtları inceleyeceklerini dava sahiplerine bildirmiş. Ancak, Anayasa Hukuku Profesörü George Katrougalos, davanın daha ileri gitme şansının olmadığını söyledi.
George Katrougalos “Evet, anlıyorum; bu, krize karşı insani bir tepki; ama yasal olarak absürd bir durum. Davanın dayanabileceği bir yasal temel yok” dedi. Fakat Olga Yeritsidu, “Bunlar cezalandırılmalı ki bir daha böyle şeyler yaşanmasın” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlere ‘Kutlu Doğum Haftası’ baskısı

SONRAKİ HABER

‘Devlet ne zaman vatandaşına düzgün muamele yapacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...