Sermayenin iştahı kabardı
TÜRKİYE’NİN ÇİN’İ MESELESİ
Çağlayan, yurt dışına yapılan ziyaretlerde teşvik sisteminin anlatıldığını bir yandan da sermaye temsilcileri ve kuruluşlarıyla görüşmeler yapıldığını belirterek, uluslararası yatırımcıların “Türkiye’ye ciddi bir yatırım iştahı” içerisinde olduğunu söyledi.
Teşvik sisteminde 6’ncı bölgeye çok daha fazla yatırım çok daha fazla yatırımcı gitmesi için bir yerde pozitif ayrımcılık yapıldığını ifade eden Bakan Çağlayan, “Türkiye’nin en geri kalmış olan 15 ilinin Türkiye’nin ve uluslararası yatırımları bir yatırım cazibe merkezi olması için her türlü alt yapıyı burada sağlayama gayret ettik.” diye konuştu.
MECLİS’E GELECEK
Teşvik sistemi kapsamında yasalarda yapılacak değişikliklerin kısa sürede Meclis’e geleceğini belirten Çağlayan, “Hatta bu toplantıdan sonra grup toplantımız var. Grup toplantısında gruba tüm milletvekillerine teşvik sistemini anlatacağız. Milletvekillerinin bu konudaki sorularını alacağız. Mali düzenlemeler gerek 3 vergi kanununda yapılacak olan değişiklik ve sosyal güvenlik alanında yapılacak değişiklik bugün inşallah TBMM’ne gidecek. İlgili komisyonda acilen görüşüldükten sonra genel kurulda ümit ediyorum, önümüzdeki birkaç gün içinde teşvik sisteminin hukuksal alt yapısı da bitmiş olacaktır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
KAMERUN’LA YATIRIM ANLAŞMASI İMZALANDI
Toplantıda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kamerun Dışişleri Bakanı Pierre Moukoko Mbonjo,“Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması”nı imzaladı. Çağlayan burada yaptığı konuşmasında, Afrika ülkeleri ile özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek, “2003 yılında Afrika kıtası ile toplam ticaret hacmimiz 5.4 milyar dolar iken, 2011 yılı sonunda bu rakam yüzde 250 artmış ve 19 milyar dolara yükselmiştir. Aynı dönemde Afrika kıtasına yönelik ihracatımız 2.1 milyar dolardan 10.3 milyar dolara yükselmiş; ithalatımız ise 3.3 milyar dolardan 8.7 milyar dolara yaklaşmıştır” dedi. Afrika’da 2009 yılında 11 merkezde 11 temsilciliğin olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, “Şu anda, Afrika’da 15 merkezde toplam 22 ticaret müşaviri görev yapmaktadır. Bunlardan 13’ü Kuzey’de, geri kalan 9’u ise Sahra altında bulunmaktadır. 10 Sahra altı Afrika ülkesinde (Madagaskar, Mali, Güney Sudan, Uganda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Namibya, Zambiya, Mozambik, Moritanya ve Kamerun) 10 ticaret müşavirinin görevlendirilmesine ilişkin yasal alt yapı tamamlanmıştır.
Evrensel'i Takip Et