09 Nisan 2016 21:06

İkitelli-Güneşli havzasında işçiler 1 Mayıs toplantısı yaptı

Paylaş

Sinan CEVİZ
İstanbul

İkitelli-Güneşli sanayi havzasında bir araya gelen sendikaların kıdem tazminatı, kiralık işçilik ve 1 Mayıs’la ilgili çalışmaları sürüyor. Sendika şube ve temsilciliklerinin kiralık işçilik, kıdem tazminatı ve 1 Mayıs çağrısını içeren ortak çıkardığı bildirilerin dağıtılmasının ardından iş kolu ve işyeri düzeyinde toplantılar yapılmaya başlandı.

1 Mayıs yaklaşırken işçilere dönük saldırılar ve bu saldırılara karşı en geniş birliğin nasıl sağlanacağı ve 1 Mayıs’ın talepler etrafında en yaygın nasıl kutlanacağının tartışıldığı toplantıların ikincisi Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şubede gerçekleştirildi. Toplantıya metal işçilerinin yanı sıra Genel-İş üyesi işçiler de katıldı. 60 işçinin katıldığı toplantıya konuşmacı olarak Gazetemizin Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu, Av. Murat Çelebi ve Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Adil Çiftçi katıldı.

‘BEKLENTİ DEĞİL MÜCADELE’

İlk sözü alan Adil Çiftçi, işçilerin yaşam koşullarının her geçen gün daha kötüye gittiğine değinerek işçilerin birlik olması gerektiğini ifade etti. Kiralık işçilik, kıdem tazminatlarının kaldırılması ve taşeron uygulaması ile ilgili mücadele ettiklerini hatırlatan Çiftçi, işçilerin beklentiye girmemesi gerektiğini ve beklenti içinde olmak yerine mücadele etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün asgari ücret arttırıldıysa işçilerin bunu gündem yapmasından, talep etmesinden kaynaklıdır. Bu da gösteriyor ki birlik olursak sorunlara sahip çıkarsak o zaman haklarımızı koruyabiliriz. Bu 1 Mayıs da bu anlamda önemlidir. İşçiler 1 Mayıs’ta taleplerini ifade etmelidir.”

SINIFIN HAKLARI GASBEDİLİYOR

Bülent Falakaoğlu ise dünyada 62 kişinin dünyanın yarısından daha zengin olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Artan sömürü ve yoksullaşmanın sürdürülmesi için işçi sınıfının haklarının da gasbedildiğine dikkat çeken Falakaoğlu, “Dünyada bütün ülkeler ekonomilerinin büyümesi ve paranın daha çok kendi ülkelerine akması için yarışıyor. Bunun için de iki yola başvuruyorlar. Birincisi doğal zenginliklerini yağmaya açıyorlar, ikincisi ise ucuz işçilik yaratıyorlar. Ülkemizde de bu uygulanmaktadır. Bu nedenledir ki her fırsatta ülke nüfusunun arttırılması gerektiğini söylüyorlar. Tüm bunlar olurken bir yandan da işçi sınıfının kazanılmış hakları gasbedilerek daha ucuz ve kuralsız çalıştırmanın önü açılmak isteniyor. Kiralık işçilik uygulaması işte patronların ucuz işçi çalıştırmadaki önünde ne engel varsa kaldıracak bir uygulamadır” dedi.

Kiralık işçilik ve kıdem tazminatı ile ilgili iktidarın yalan söylediğini belirten Falakaoğlu, “Sanki haklar güvence altına alınacakmış gibi sunuyorlar” dedi. Kiralık işçilik ve kıdem tazminatının kaldırılması ile birlikte işçi sınıfının örgütlenmesinin de önüne set çekilmek istendiğine değinen Falakoğlu, “İşçiler bu saldırılara karşı tarihte ne yaptılarsa bugün de bunu yapmalılar ve 1 Mayıs bu anlamda oldukça önemli. Bir araya gelinerek 1 Mayıs’ta bu saldırılara karşı mücadele edilmelidir. Eğer işçiler bu saldırılara karşı güçlü bir ses çıkarırlarsa o zaman bu saldırılar engellenir” dedi.

Av. Murat Çelebi ise sermayenin kendi hukukunu hayata geçirdiğini söyledi. Çelebi, “Bu tip toplantılar ve yapılan tartışmalarla sizler de kendi hukukunuzu yapıyorsunuz” dedi. Ülkede işçi sınıfını ilgilendiren tüm yasaların birbiri ile bağlantılı olduğunu ifade eden Çelebi “Bugün işyerlerinde hak mücadelesi kıdem tazminatında cisimleşmiştir. Kıdem tazminat uygulaması işyerlerinde toplu işten atmaları engelliyor. Şimdi ise bu uygulamayı tamamen ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan işçilerin soruları alındı. İşçiler de 1 Mayıs’ın güçlü şekilde kutlanması için çalışmaların işyerleri düzeyinde sürdürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Dostcam işçilerinden 1 Mayıs öncesi örgütlenme çağrısı: Kölece çalışmak kaderimiz değil

SONRAKİ HABER

Ford işçisinden mektup: Bandın hızıyla oynanmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa