09 Nisan 2016 01:33

Çelik Halat işçisi hep veresiye yazdırır

Paylaş

Çelik Halat işçisi
Kocaeli

Merhaba Evrensel okurları bu mektubu daha önce yazmak istedim ama kısmet olmadı. Benim söyleyeceklerimin bazılarını biliyorsunuzdur ama sendikamın yine işçilere verdiği sözü tutmaması üzerine yazmaya karar verdim ve kendi kendime bazı şeyleri hatırlatmada fayda var dedim. 

Ben 15 yıldır işçilik yapıyorum. Bizim fabrika metal sektöründe faaliyet sürdürüyor. Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada 2 hafta önce bir duruş olacağı ve işçilerin ücretsiz izne çıkarılacağı duyuruldu. İşçiler ücretsiz izne itiraz etti. Bunu kabul etmedi. Oturduk patronla bir anlaşmaya varalım dedik. Ve yüzde 76’sı ücretli izin olmak üzere fabrika duruşa geçti. Daha sonra bunun böyle olmadığı ücretli izin günlerimizi yediklerini duyurdular. Herhalde benim sendikam bu durum karşısında ortalığı birbirine katması, katmış olması gerekir değil mi? Hayır benim sendikam sessiz sedasız bunu geçiştiriyor. Bir kez daha anladım ki bu sendika ancak çıkardığı dergi ve gazetelerde ahkam kesebilir başka hiç bir şey yapamaz. 

15 yıldır bu fabrikada bulunan Türk Metal Sendikası işçiye yapmadığını bırakmadı. Yüzde 200 olan fazla mesai ücretlerini yüzde 100’e düşürdüler. Bunların ilk icraatları ki, bunu dönemin şube başkanı şimdinin Türk Metal Sendikası Genel Merkez yöneticisi oldu. Bunlar kendilerini akıllı işçileri enayi olarak düşünüyorlar. Bu hallerini gördükçe Aşık Veysel’in bu şiiri aklıma geliyor…

Beni hor görme kardaşım
Sen altınsın ben tunç muyum
Aynı vardan varolmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım

Ne varise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım

Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben çeç miyim
Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş yaradan
Sen kalemsin ben uç muyum

Tabiata Veysel aşık
Topraktan olduk kardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
Sen yolcusun ben baç mıyım

Bir önceki sözleşmede yüzde 17 imza alacağım dedi. 9. ayda başlayan sözleşme mayısa kadar devam etti. Enflasyon zammı ile birlikte ki enflasyon zammı yüzde 7 açıklandı. Yani sözleşme aslında yüzde 5’e imza atıldı. 

Fabrikada gürültülüdür. Yüzde 90 desibelin üzerinde gürültü var. Fabrika çatısı tenekedir. İşçiler yazın yanar kişin donar.  İşçi bir de Türk Metal üyesi ise bence hepten yanmıştır.  Türk Metal Sendikası en iyi aidat almayı bilir başka işe yaramaz.

Bu durumu herkes bilir, çalışma bakanlığı da bilir, il sağlık müdürlüğü de bilir ama ne işe yarar…

Metal direnişi sonrası MESS’in gönderdiği 2 bin lirayı işe yeni girene veriyorlar ama temmuzda emekli olacak olana vermiyorlar. İşlerine nasıl gelirse tabii…

Soruyorum:

2002’de işe giren bir işçi ekonomik kriz döneminde yüzde 35 zammı almayanların kaçı, bize örnek göster 100 TL ’lik ev kredisi kullanıyor, krediyi kullansa bile ödeyebilir mi? En azından bizim fabrikada ben rastlamadım. Cevap verin.

15 yıllık işçiler 1 yıllık işçi aynı maaşı alıyor. İçeride ciddi bir ücret adaletsizliği var. Bu sorunu biz işçiler çözebiliriz. Birlikte hareket etmeden olmaz. İşçiye sahip çıkmayan Türk Metal bu sorunumuzu çözemez.

Bu kadar büyük bir sendika kıdem tazminatı için imza kampanyası düzenlemesi çok komik bence. Neyi çözer ki. Sendikacıların kıdemi garanti hem de en yüksekten. Ondandır bu sessizlikleri…

Hesapladım 15 yıllık bir işçinin aidatları 6 aylık maaş yapıyor.  Türk Metal’in getirdiği bir şey yok ama bizden götürdüğü çok şey var.

Son bir kez Çelik Halat işçisinin halini anlatırsak, bizim fabrikada işçiler giriş kapısının yanındaki büfeden hepsi veresiye yazdırıyor. Aybaşı maaşı aldığında işçi gider borcunu öder. İşçi durumu anca idare ediyor ama bu nereye kadar sürer bilmiyorum. Tek bildiğim şey birleşmemiz gerektiği. Yoksa Türk Metal bizim değil patronun sendikasıdır.

ÖNCEKİ HABER

Sevinç çığlıkları kulaklarımda hâlâ

SONRAKİ HABER

İstanbul Alibeyköy'de korkutan patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa