09 Nisan 2016 00:53

NSU üyeleri istihbaratçının şirketinde çalışmış

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türkiye’den olmak üzere toplan 9 göçmen esnafı ve bir Alman polisini katleden ırkçı terör örgütü Nasyonalsosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) üyelerinin kaçak olarak yaşadıkları yıllarda istihbarat örgütü elemanı tarafından işletilen işyerinde çalıştıkları ortaya çıktı. 

ARD Televizyonunda NSU cinayetleriyle ilgili yayımlanan “NSU Kompleksi” belgeselinde NSU üyeleriyle istihbarat örgütü elemanları arasındaki bağlantı ele alındı. Buna göre, 1998’de yer altına çekilen NSU üyelerinin 2000-2002 yılları arasında istihbarat örgütü elemanı Ralf Marschner tarafından kurulan inşaat firmasında çalıştıkları belirlendi. 

Merkezi Zwicklau’da olan firmada “Max-Florian Burkhardt” adına düzenlenen kimlikle ustabaşı olarak çalışan Örgüt üyesi Uwe Mundlos’un bir süre toplam beş cinayetin işlendiği Nürnberg ve Münih’teki inşaatlarda da görev yaptığı saptandı.

Daha önce ırkçı çevreler içerisinde yer alan gerçek Max-Florian Burkhardt’ın kimlik bilgilerini Mundlos ve firmanın hizmetine sunarak çalışmasını sağladığı belirtildi. Ancak kendisinin de aynı süre içerisinde Dresden’de sol görüşlü bir kişinin yanında çalıştığı belirtildi. Firma sahibi, gerçek Max-Florian Burkhardt’ın halen firmada çalıştığını doğruladı. 2013’de Federal Kriminal Dairesi tarafından sorgulanan İstihbarat Elemanı Marschner, kendisine gösterilen gerçek Max-Florian Burkhardt’ı çalışanı olarak tanımadı. Buna rağmen hakkında her hangi bir işlem yapılmadı. Marschner’in iş yaptığı başka bir firmanın temsilcisi, aranmak için yayımlanan Mundlos’un fotoğrafının Ustabaşı Mundlos’a benzemediğini, bu nedenle fark etmediklerini ifade etti.

ZSCHAEPE DE ÇALIŞTI MI?

Alman Haber Ajansı (dpa), Zschaepe’nin de Marschner’in firmasında çalıştığını duyurdu. Bilgi, Federal Parlamento NSU Araştırma Komisyonunun raporlarında yer alıyor. Ralf Marschner’in eski kız arkadaşı da Zschaepe’nin işyerinde çalıştığını doğruladı. Marschner, ortağının “Heaven and Hell” adındaki dükkanını da finanse etmişti.

Marschner’in eski ortağı, telefonla yöneltilen soru üzerine Marschner’in “Heaven and Hell” adlı dükkanını 2008-2011 yılları arasında finanse ettiğini söyledi. “Zschäpe de bunlar arasında mıydı?” sorusuna ise “Telefonda buna yanıt veremeyeceğim, ama sorunuza hayır diye de yanıt vermiyorum” diyerek iddiaları yalanlamamış oldu. 

RESMİ İSTİHBARAT ELEMANI

Marschner, “Primus” kod adıyla resmi olarak Federal Anayasayı Koruma Örgütünün elemanıydı. Bağlantısı ise 2002’de kesildi. Hiçbir meslek eğitimi yapmayan Marschner’in firmalar kurup batırdığı, şimdi de Liechtenstein’in başkenti Vaduz’da lüks içinde yaşadığı belirtiliyor. Federal Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Maassen, “Elimizdeki verilere ve göre olaylar iddia edildiği gibi olmamaıştı” dedi.

DAVANIN SEYRİ DEĞİŞEBİLİR

Belgeseli yapan Der Spiegel’in Eski Genel Yayın Yönetmeni Stefan Aust, “Zschäpe’nin de muhbirin firmasında çalışıp çalışmadığını araştırdık. Ancak elde ettiğimiz bulgular Uwe Mundlos’ta olduğu kadar belirgin değildi. Eriştiğimiz işaretler, ipuçları delil oluşturabilir ama oluşturmayabilir de” dedi.

Yayımlanan belgesel ve iddialar üzerine Federal Meclis harekete geçti. İkinci Araştırma Komisyonu yeni iddialar ve delilleri inceleyecek. Araştırma Komisyonunun Başkanı Clemens Binninger (CDU), “Eğer Uwe Mundlos’un NSU cinayetlerinin işlendiği dönemde bir muhbirin firmasında çalıştığı kesinleşirse, bu durum işin rengini tamamen değiştirir. Şu andaki ipuçları buna işaret ediyor” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de 18 yıllık metal işçisinden çağrı: 1 Mayıs’ta işçiler güç gösterisi yapmalı!

SONRAKİ HABER

Panama belgeleri Avrupa’yı sarstı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...