08 Nisan 2016 16:58

İsveç’te saldırıya hazırlanan IŞİD’li yargı karşısında

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te IŞİD karşıtlarına yönelik intihar eylemi hazırlıkları yaptığı suçlamasıyla 11 Şubat 2015 günü tutuklanan 20 yaşlarında İsveç vatandaşının yargılanmasına önceki gün Stockholm’de başlandı. Savcı Ewamari Heggkvist, söz konusu kişinin intihar eylemi gerçekleştirmek için bomba imal ettiğine dair delilleri olduğunu söyledi. Savcı aynı zamanda, sanığın bomba yapımında kullanılmak amacıyla satın aldığı ve polisin el koyduğu tüm maddeleri teker teker sıraladıktan sonra sanığın tüm bunları bomba yapmak ve terör eylemi
gerçekleştirmek amacıyla satın aldığını söyledi. Dava dosyasında sanığın bu maddeleri satın alırken polis tarafından çekilen resimleri de yer alıyor.

Savcının mahkemeye sunduğu deliller arasında sanığın bilgisayarında bulunan nasıl bomba
yapılacağına dair broşür ve makaleler de var. Savcı Heggkvist zanlının , “Kendisi şehit olmak istediğini” söyledi. Tanıklık yapanlardan bazılarının da söz konusu kişinin IŞİD’in düşmanlarına karşı bir şeyler yapmak istediğini söylediklerine de dikkat çekiyor.

İKİ KEZ TÜRKİYE’DEN SINIR DIŞI EDİLDİ

Savcılık makamından yapılan yazılı açıklamada 20 yaşındaki kişinin 2015 yılının haziran ayında iki kez Türkiye’den IŞİD’e katılmak amacıyla Suriye’ye geçmeye çalıştığı ancak Türkiyeli güvenlik güçleri tarafından yakalanarak İsveç’e geri gönderildiği belirtiliyor.

Savcı Heggkvist, 20 yaşındaki IŞİD sempatizanının Suriye’ye gitme hazırlığı yaparken İsveç
güvenlik polisi (SEPO) tarafından yakalandığını ve şüphelinin suç işlediğini inkar ettiğini; İsveç’te değil başka yerde şehit olmak istediğini ifade ettikten sonra şunları kaydediyor:
“Sıvıları ve malzemeleri intihar saldırısı gerçekleştirme niyetiyle temin ettiği ve bulundurduğu kanaatindeyim. Hazırlıklarını yaptığı suç fiili İsveç’e ciddi bir biçimde zarar verebilirdi.”

TV 4: POLİS SANIĞIN BOZKURTLARLA İLİŞKİSİNİ ARAŞTIRIYOR

Stockholm’un kuzeyindeki Sollentuna semtinde yaşayan şüpheli, 25 Ocak günü İsveç güvenlik polisi tarafından göz alına alınmış ve sorgulandıktan sonra serbest bırakılmıştı.
İsveç’in en büyük TV kanalı TV 4, polisin 20 yaşındaki şüphelinin Bozkurtlar olarak adlandırılan Ülkü Ocakları ile ilişkisini ve bu yılın başlarında Stockholm’un güneyinde bir Kürt derneğine yapılan bombalı saldırıya katılıp katılmadığını araştırdığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

İkinci grup mülteci kafilesi Pehlivanköy’e ulaştı

SONRAKİ HABER

Su içmeden zayıflayamazsınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...