08 Nisan 2016 14:03

Tarım gerçekten büyüdü mü?

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı büyüme rakamlarına göre tarım sektörü yüzde 7.6 büyüdü. Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyüdüğü yılda tarım gerçekten Türkiye ekonomisinin iki katı hızla büyüdü mü? CHP Bursa Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi  Orhan Sarıbal bu soruya yanıt verdi.

Sarıbal’ın verdiği bilgilere göre AKP’nin 13 yılı aşan iktidar döneminde mısır, çeltik ve ayçiçeği dışındaki tüm tarla bitkilerinin üretimi geriledi. 2015 yılında üretiminin rekor düzeyde olduğu belirtilen buğdayda kişi başına yıllık üretim miktarı 2002 yılının gerisinde kaldı. 2002 yılında kişi başına 295 kilogram buğday üretilirken 2015 yılı 287 kilograma geriledi. 

İTHALAT TAM GAZ!

2015 yılında ‘rekor’ denilen üretime karşılık 4.4 milyon ton buğday ve 1.5 milyon ton mısır ithal edildi. 

2.3 milyon ton soya ithalatı yapılarak tüm zamanların ithalat rekoru kırıldı. Yağlı tohum ve türevleri ithalatı 6 milyon tonu buldu. 300 bin tonu aşkın çeltik ve pirinç ithal edildi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan Kırmızı Et Stratejisi’nde; ‘Et ve besilik hayvan ithalatı sorunu çözmekten uzak’ denilmesine rağmen, 2015 yılı içerisinde toplam 206 bin baş canlı hayvan ve 18 bin ton karkas et ithalatı yapıldı. 

TARIMIN PAYI DÜŞÜYOR

Orhan Sarıbal, AKP iktidarı boyunca, tarımında büyüme temposunun düşük olduğunun altını çiziyor: “Özellikle 2000 yılı başından itibaren siyasi iktidarlar tarafından kararlı bir şekilde uygulanan IMF/Dünya Bankası patentli neoliberal politikalar, tarım sektöründe istikrarsızlığa yol açmış; tarımdaki büyüme hızı GSYH’deki büyüme hızının çok altında olmuştur. Nitekim 2003-2015 yıllarının kapsayan 13 yıllık AKP döneminde GSYH yıllık ortalama yüzde 4.7 oranında artmış; buna karşılık tarım sektöründeki büyüme hızı yüzde 2.3’te kalmıştır.” 

Sarıbal ayrıca tarımın milli gelire katkısının azalmasına da dikkat çekiyor: Tarım sektörünün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı 2002 yılında yüzde 12.2 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 9.1’e düşmüştür”.

TARIMSAL PROGRAMA İHTİYAÇ VAR!

2012 yılında 62 milyar dolar olan tarımsal katma değerin 2015’te ise 55 milyar dolara gerilediğini belirten Sarıbal çözüm önerisini şöyle özetledi: “Ülkemiz tarımının bu sarmaldan kurtulabilmesi; kendi insanlarımızın ihtiyaçlarına ve ülkemizin özgün toprak, iklim vb. şartlarına uygun olarak planlanmış; emek ve üretim odaklı bir programın uygulanmasına bağlıdır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Akıncı, hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkanı Özgürgün'e verdi

SONRAKİ HABER

Dersim’de operasyonlar yoğunlaştı, dağlar bombalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...