08 Nisan 2016 11:10

2 ayda 75 soruşturma, 2 günde 27 dava

Paylaş

Fatih POLAT

Türkiye’de davadan davaya koştuğumuz günlerdeyiz. Akademisyenler, hukukçular ve gazeteciler. Gazeteci davaları bu konuda özel bir yer tutuyor.

Hatta öyle ki, bir basın davasına gidince, içinden ayrı bir basın özgürlüğü ihlali haberi daha çıkıyor. Bugün tam da böyle bir gündü benim için.

Birçoğu arkadaşım 46 gazetecinin yargılandığı KCK Basın Davası için bugün Çağalayan’daydım. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava çok kısa sürdü.

Öncelikle bu davanın Anayasa Mahkemesinin (AYM) kararı beklenmeksizin görülmüş olması ayrı bir sorun. Çünkü iktidarın barıştığı Ergenekon sanıklarıyla ilgili olarak özel yetkili mahkemelerde görülen davalarda AYM’den hızla çıkan kararlarla yeniden yargılama yoluna gidilmiş ve o davaların sanıkları AKP’nin Gülen Cemaati ile giriştiği kapışma ikliminde beraat ettirilmişlerdi.

Ama iktidarın Kürt sorunuyla imtihanı, “terörle mücadele” adı altında en ağır dönemlerinden birinden geçtiği için KCK davalarında aynı yöntem izlenmedi.

Aslında bu davadan yargılanan gazeteciler de, bu yargılamanın bu haliyle aslında olmaması gereken bir biçimde sürdüğü için davayı gündemleştirmeme yoluna gittiler.

Sadece konuyu yakından izleyen bir avuç gazeteci olarak biz her ihtimale karşı davayı izlemenin önemine inandığımız için oradaydık.

Avukatların AYM’nin kararının beklenmesi talebi kabul edilmese de, eksik savunmaların tamamlanması için davanın 15 Temmuz’a ertelenmesi böylesi bir iklimde zaman kazanmış olmak anlamına geliyor. Zira Cumhurbaşkanının neredeyse günübirlik yaptığı açıklamalar bu davaları gören mahkeme heyetlerini de zaten başından baskı altına sokuyor ve sağlıklı bir yargılamanın önünü kapatıyor.

Bu dava için duruşma salonunun önünde beklerken davanın avukatlarından Özcan Kılıç ile yaptığımız sohbet sırasında, daha önceden biraz bildiğim bir gerçeğin şimdi nasıl korkunç bir hal aldığını fark ettim. Kılıç, Özgür Gündem’i artık ‘terör’ savcılarının incelediğini ve bu açıdan 1990’lı yılların ağır koşulları ile kıyaslanabilecek bir tablonun yaşandığını söyledi. Hatta bazı bakımlardan o dönemi bile aratacak bir tablonun.

Ardından Özgür Gündem’in, geçtiğimiz haftaya kadar sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten ve onlarca dava ile yüz yüze bulunan Reyhan Çapan ile konuştum.

SORUŞTURMA VE DAVA YAĞMURU

Reyhan Çapan, “Terör savcıları artık gazeteyi günlük takip ediyorlar. Hemen hemen bütün sayılarına terör örgütü propagandasından soruşturma açılıyor” dedikten sonra şu rakamları verdi: “Geçen hafta 27 dava açıldı. 26 tanesi, ‘Suçu ve suçluyu övme’ ve ‘terör örgütü propagandası’ gibi suçlamalarla ağır ceza mahkemelerinde açıldı. 1 tanesi de cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla asliye ceza mahkemesinde açıldı. 10 tane dava bir günde, 17 dava da bir günde. Şubat ve mart aylarını kapsayan, yani iki aylık sürede açılan soruşturma sayı ise 75.”

Yani iki ayda yüz yüze kaldığı dava ve soruşturma sayısı Reyhan’ın yaşının belki 3-4 katı.

ÖNCEKİ HABER

Aksa Fırat işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Stajyer öğretmenlere Eğitim-Bir-Sen baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...