07 Nisan 2016 13:03

Altyazı’dan festival takipçilerine özel dosya

Paylaş

Altyazı aylık sinema dergisi nisan sayısında, günümüz sinemasının en önemli isimlerinden Hou Hsiao-Hsien’e Cannes’da En İyi Yönetmen ödülü kazandıran Suikastçı (Nie Yin Niang) filmini kapağına taşıyor. Karakterlerin bedenlerine ve doğanın ritmine dikkat kesilen kamerasıyla meditatif bir wuxia filmine imza atan Hou’nun yarattığı etkileyici sinemasal deneyim, Evrim Kaya’nın kaleme aldığı inceleme yazısıyla bu ay Altyazı’da.

35. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ

7-17 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 35. İstanbul Film Festivali, 200’ün üzerinde filmi sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. On filmlik Otto Preminger retrospektifinden sinema tarihinin unutulmuş filmlerine, geçtiğimiz yıl dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş yapımlardan 70’ler Amerikan avangard sinemasının dikkat çeken örneklerine, bütün programın değerlendirildiği 30 sayfalık dosya, festival takipçilerinin en büyük yol göstericisi olacak.

TOZ BEZİ

Şehrin çeperlerinde hayata tutunmaya çalışan iki gündelikçi kadının dostluğunu ve dayanışmasını anlatan Toz Bezi, geçtiğimiz Berlinale’de dünya galasını yapmıştı. İstanbul Film Festivali’nde gösterildikten sonra vizyona girecek yapıma dair Abbas Bozkurt imzalı değerlendirme yazısı ve Yönetmen Ahu Öztürk ile ilk uzun metrajı üzerine gerçekleştirilen söyleşi bu ay Altyazı’da.

SPOTLIGHT  VE GAZETECİLİK FİLMLERİ

Bu yıl En İyi Film Oscar’ını kazanan Spotlight, Hollywood’un gazetecilik mesleğini ve gazetecileri konu edinen filmlerini hatırlamak için iyi bir vesile. Yeşim Burul’un kaleme aldığı yazıda, Orson Welles’in Yurttaş Kane’inden Sidney Lumet’nin Şebeke’sine, sinema tarihinde iz bırakmış birçok gazetecilik filmi karşılaştırmalı olarak değerlendiriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Panama, şeffaflık komisyonu kuruyor

SONRAKİ HABER

Amerikan avangart sinemasının 1970’li yılları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...