07 Nisan 2016 12:28

Panama Skandalı: İzlanda’da geçici başbakan atandı, seçimler sonbaharda

Paylaş

Panama Belgelerinin yayımlanmasının ardından bir offshore şirketinde milyonlarca dolar yatırımı olduğu anlaşılan ve istifasını açıklayan Eski Başbakan Sigmundur Gunnlaugsson’un yerine Sigurdur Ingi Johannsson atandı. Koalisyon hükümetinin ülkeyi sonbahardaki genel seçimlere kadar götürmesi için atadığı 53 yaşındaki Johannsson, kabinede Tarım ve Balıkçılık Bakanı olarak görev yapıyordu. Panama belgelerinde Eski Başbakan Gunnlaugsson’un İzlanda ekonomik krizdeyken offshore şirketler aracılığıyla ülkenin kamu tarafından kurtarılan bankalarına yatırım yaptığı görülüyordu. Gunnlaugsson’un Başbakanlık görevini devraldıktan sonra da söz konusu offshore şirketteki hisselerini gizlice elinde tuttuğu, Başbakanlığının sekizinci ayındaysa hisse başına bir dolar karşılığında karısına sattığı ortaya çıkmıştı.

İSTİFASI İSTENMİŞTİ

Gunnlaugsson ise söz konusu offshore şirketindeki hissedar pozisyonunun herhangi bir yasayı çiğnemediğini, karısının da hisse devrinden herhangi bir finansal çıkar elde etmediğini savunmuştu. Panama Belgelerinin ortaya çıkmasından bu yana İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te toplanan binlerce protestocu Gunnlaugsson’un istifasını istemişti.

Gunnlaugsson’un istifa etmesinin ardından ülkede erken seçim gündeme gelmiş durumda. Yeni Başbakan Johansson, “Seçimleri sonbaharda yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Darfur Kasabı’ görevini 2020’de bırakacakmış

SONRAKİ HABER

Sozdar Xalid: Menbic’i IŞİD’den kurtarma zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa