07 Nisan 2016 12:20

İngiltere’de asistan doktorlar yine sokağa çıktı: Asistan doktorların direnişi büyüyor

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de çalışma koşullarında ve ücretlerinde yapılmak istenen değişikliklere karşı çıkan 55 bin pratisyen doktor, 12 Ocak’tan bu yana dördüncü kez greve çıktı. İlki 24 saat olan grevi, 26 Ocak ve 9 Mart’ta gerçekleştirilen 48 saatlik grevler izledi son olarak dün de 48 saatlik grev gerçekleşti. Hemen hemen bütün hastanelerin önünde yapılan gösterilerle, Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın istifası istendi.

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEDE!

Asistan doktorların hafta sonlarını da hafta içi gibi çalıştırmasının önünü açan yeni sözleşmeye göre hafta içi çalışan bazı doktorlar, hafta sonuna alınacak. Böylelikle hafta içi yapılan bir çok sağlık hizmeti yapılamayacak. Doktorlar, bu uygulama ile halkın sağlığının tehlikeye atıldığını ve ulusal sağlık servisinin (NHS) çöküşe doğru itildiğini belirtiyor. Hükümet yetkilileri, doktorların çabalarına rağmen görüşmelere yanaşmazken, ağustos ayında bu sözleşmenin dayatılacağını açıkladı. Bu açıklamalara öfkelenen doktorlar, daha etkili eylemlere hazırlanıyor.

İTFAİYE SENDİKASINDAN ANLAMLI DESTEK

İngiltere’de, bir sendikanın grevi, başka bir sendika tarafından yasal olarak desteklenemiyor. Destek vermek isteyen bir çok sendika, çeşitli yöntemler buluyor. İtfaiyeciler Sendikası da (FBU) destek vermek için, bir itfaiye aracını doktorlara vererek, Londra sokaklarını turladı. Londra sokaklarında park sorunu olmayan ve otobüs yolunu kullanma hakkı olan itfaiye aracı, gün boyu Londra sokaklarında dolanarak, ses cihazından da doktorlara destek çağrıları ve grevle ilgili bilgilendirmeler yaptı. Bir çok sendika temsilcisi ve gazetecinin de yer aldığı Londra turunda, sokaklardaki halkın el sallayarak destek vermeleri dikkat çekti. 

26 NİSAN’DA ACİL SERVİS DE KAPANACAK

Daha önce alınan karara göre, 26 Nisan’da doktorlar 48 saatlik grev gerçekleştireceklerdi. Fakat, acil servisin de kapanacağını göz önünde bulunduran doktorlar, bu süreyi 18 saate indirdi. Doktorların eylemleri sadece grevlerle sınırlı olmayacak. Londra başta olmak üzere, bir çok şehirde büyük gösteri ve eylemler yapılacak. Bir çok sendika da destek yöntemleri arıyor. Gazetemizin edindiği bilgiye göre, Öğretmenler Sendikası da, (NUT) okulların özelleştirilmesinin önünü açacak olan “akademileştirme” adı altında, uygulamaya sokulmaya çalışılan yeni yönteme karşı grev hazırlığında. Bu grevi de doktorların grev günlerine denk getirerek daha etkili olmasının yollarını arayacak.

BAKANLIK REDDETTİ

Britanya Tabipler Birliği (BMA) dördüncü grev gerçekleşirken yaptığı açıklamada, hükümetin derhal masaya oturmasını ve dayatılan yeni sözleşmenin kabul edilecek bir tarafının olmadığını, sorunu çözmek için konuşmanın mutlak olduğunu açıkladı. Toplanan yüz binlerce imzanın Sağlık Bakanlığına verilmesinin ardından, görüşme talebi bakanlık tarafından da reddedildi. Doktorlar, hükümet ve Sağlık Bakanlığının bu tutumu karşısında daha etkili eylemlerden başka çarelerinin kalmadığını açıkladılar.

HALK DOKTORLARI DESTEKLİYOR

Son zamanlarda yapılan kamuoyu yoklamalarında, halkın yüzde 64’ünün doktorları haklı gördüğünü ve desteklediğini açıkladı. Bu desteği kırmak isteyen hükümet, bazı demeçler vererek, “Grevlerin halkın sağlığını tehlikeye attığını” öne sürüyor. Buna tepki gösteren doktorlar, “Asıl halkın sağlığının tehlikeye girmesi, bizim bu sözleşmeyi kabul etmemiz olacak” diyerek, dayatılan yeni sözleşmeyle 90 saate kadar doktorların çalıştırılacağını ve 90 saat çalışan doktorların doğru ve dikkatli tedaviyi uygulamasının mümkün olmayacağını kaydetti.

Önceki gün başlayan grevle birlikte 5 bin 100 ameliyatın iptal edildiği belirtildi. Daha önce, bu grevde, acil servislerde de çalışmayacağını açıklayan doktorlar, son anda bu kararlarından vazgeçerek, hastaların hayatını tehlikeye atmamak için acil servislere doktor bıraktılar. Onların dışında kalan bütün doktorlar greve çıktı. Doktorların büyük bir çoğunluğu hastane önlerinde ve kalabalık caddelerde bilgilendirme yaparken, halktan olumlu tepkiler görmeleri dikkat çekti.

 

ÖNCEKİ HABER

Doktor Nemli’nin açığa alınması protesto edildi

SONRAKİ HABER

‘Darfur Kasabı’ görevini 2020’de bırakacakmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...