07 Nisan 2016 11:53

Ford’da yıllık izin dayatması

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan Gölcük fabrikası boyahane bölümünde çalışan işçiler, “üretimde düşüş” yaşandığı gerekçesiyle peyderpey 1 haftalık yıllık izne çıkarılıyor. Geçtiğimiz salı günü başlayan uygulama ile 8 ila 10 işçi arasında değişen çalışma gruplarından her hafta bir işçinin izne çıkarılacağı kaydedilirken, bu dayatmaya karşı fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasının hiçbir tutum almamasına işçiler tepkili. “Üretimde düşüş” gerekçesinin arka planında, 3 vardiya çalışan boyahane bölümüne iki vardiya çalışan diğer bölümlerden gövde yetiştirilememesi olduğunu belirten işçiler, gün içerisinde işin yetişmemesinden kaynaklı ufak durmaların bile işveren temsilcilerini rahatsız ettiğini vurguluyorlar. 1 Mayıs’a sayılı günler kala yaşanan bu gelişmenin Türk Metal Sendikasının sendikal anlayışını da ortaya koyduğunu kaydeden Ford işçileri, esnek çalışmaya karşı tutum alınmadığı sürece “Değiştik” iddialarının havada kaldığına dikkat çekiyorlar. 

Ford Otosan’da esnek çalışma uygulamalarının her türüne tanık olduklarını dile getiren bir işçi “Ford’a göre işçi insan değil zaten makine kadar değerimiz yok. İşveren temsilcileri için varsa yoksa kendi planları, hedefleri. Bugün izne gönderir, yarın mesaiye bıraktırır. İşçinin onayı var mı önemli değil onlar için. Bütün yaşamımızı aile hayatımızı onlar belirliyor. Daha 4. ayda yıllık izin kullanmak ne demek? Bu işçinin hiç ailesi ile planı olmayacak mı?” sözleriyle tepki gösteriyor.

Yıllık izin dayatması ile ilgili kendi amirleri dışında kimseden her hangi bir açıklama yapılmadığını ifade eden başka bir işçi “Bize yapılan açıklamada her gruptan bir işçinin izne çıkarılacağı söylendi. Boyahane 3 vardiya olduğu için diğer bölümler gövde yetiştiremiyormuş. Bizden kaynaklı olmayan nedenlerle gün içinde 5 dakika bile olsa işçinin, işin yetişmemesinden kaynaklı boş durması gözlerine batmış anlaşılan. İlla bizi posamız çıkana kadar çalışacaklar. Gruptan 1 işçi eksilecek, 1 hafta boyunca onun yaptığı iş diğer grup üyelerine dağıtılacak” şeklinde konuşuyor. 

Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası yöneticilerinin bu dayatma karşısında hiçbir tutum almadıklarını belirten işçi “Hiçbir açıklama yok. Dün de onay mercii idi Türk Metal, bugün de aynı. Hani değişmişlerdi. İşçinin çıkarını savunmadıktan sonra kimse değiştik sözlerine inanmaz” diye konuşuyor.

1 Mayıs öncesi yaşanan bu gelişmenin Türk Metal’in nasıl bir sendikacılık anlayışına sahip olduğunu da ortaya koyduğunu ifade eden Ford işçisi “Geçtiğimiz günlerde sendika kıdem tazminatının fona devri ve kiralık işçilik düzenlemesine karşı imza topladı. İmza toplasan ne yazar, senin örgütlü olduğun fabrikada işveren esnek çalışmanın kralını uyguluyor gıkın çıkmıyor. Yalandan topladığın imzalara kim inanır. Şu ana kadar hiçbir sendikacının 1 Mayıs’a ilişkin tek satır laf ettiğini duymadık. Bir gün önce yine yalandan gezer temsilciler, mesaj atarlar işçilere mitinge katılın diye. Bundan ötesi de olmaz zaten bu anlayışla” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Yatılı okul ve yurtlar dini markajda

SONRAKİ HABER

İSPARK işçileri yürüdü: Can güvenliği talep ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...