07 Nisan 2016 11:45

Zonguldak'ta ‘Okul öncesi eğitim zorunlu olsun’ kampanyası

Paylaş

Zonguldak ve ilçelerinde hızla yaygınlaşan 4-6 yaş Kur’an kurslarının (sıbyan mektepleri) okul öncesi eğitim kurumlarına alternatif hale getirilmek istenmesine karşı Eğitim Sen okul öncesi eğitimin zorunlu, parasız ve tam gün olması için kampanya başlattı. 

Özellikle Çaycuma’da Müftülük ve çeşitli cemaatlerin açtığı ve sayıları şu anda 20’yi bulan ve önümüzdeki yıl ise 50 olması hedeflenen 4-6 yaş Kur’an kursları (sıbyan mektepleri) Çaycuma’da çok sayıda ana sınıfının kapanmasına, öğrenci sayılarının azalmasına, okul öncesi öğretmenlerinin norm fazla olmasına neden oldu. 

Kampanya kapsamında Eğitim Sen tarafından Çaycuma’nın altı farklı noktasındaki billboardlara “Okul öncesi eğitim; parasız, zorunlu ve tam gün olsun” afişleri asıldı. Billboardlara asılan afişlerin yanı sıra 3 bin adet “Okul öncesi eğitim neden önemlidir?” başlıklı broşür bastıran Eğitim Sen, okul öncesi öğretmenleriyle birlikte öğrenci velilerine ulaşıp, okul öncesi eğitimin önemini anlatacak. 

Eğitim Sen tarafından ayrıca Zonguldak genelinde okul öncesi eğitimin parasız, zorunlu ve tam gün olması için de imza kampanyası başlatıldı. Toplanan imzalar Milli Eğitim Bakanlığına gönderilecek. 

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması nedeniyle servis ücreti, yemek ücreti, yardımcı personel ücreti vb. giderlerin veliler tarafından karşılandığına dikkat çekerek, “4-6 yaş grubundaki çocukların bir kısmı, müftülük ve çeşitli cemaatlerin açtığı Kur’an kurslarında tamamen denetimsiz ve eğitim kurallarından yoksun bir şekilde,  öğretmenlik vasfı olmayan kişilerce eğitim bilimi ve pedagojisine aykırı bir şekilde eğitilmektedir. Verilen yanlış eğitim nedeniyle bu tür yerlere giden birçok çocuğun kafasının karıştığı ve psikolojilerinin bozulduğuna dair olumsuzluklar ne yazık ki şimdiden görülmeye başlamıştır. Oysa okul öncesi eğitim zorunlu olmuş olsaydı, bu çocuklarımız alanında yetişmiş uzman öğretmenler tarafından okul öncesi eğitim kurumlarında nitelikli ve sağlıklı şartlarda bir eğitim almış olacaklardı” dedi. 

Eğitim Sen ayrıca, haftada en az 30 saat derse giren, teneffüs hakkı olmayan, nöbet ücreti verilmeyen, fiziki altyapısı yetersiz sınıflarda, yardımcı personel olmadan, zor koşullarda eğitim öğretim faaliyetini yapmaya çalışan okul öncesi öğretmenlerinin; teneffüs hakkının tanınması, nöbet ücreti verilmesi, her okul öncesi sınıfına kadrolu yardımcı personel istihdam edilmesi, okul öncesi eğitim kurumlarındaki fiziki koşulların iyileştirilmesi ve her kuruma oyun bahçesi açılması taleplerinin yerine getirilmesi için de imza kampanyası başlattı. (Zonguldak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kenan Ateş laboratuvarda neye bakıyorsa toplumsal hayatta onu arıyordu’

SONRAKİ HABER

Yatılı okul ve yurtlar dini markajda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...