07 Nisan 2016 11:40

‘Kenan Ateş laboratuvarda neye bakıyorsa toplumsal hayatta onu arıyordu’

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırmaları Enstitüsü (DETAE) Genç Araştırıcılar Toplantısı, bu yıl geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren bilim insanı Kenan Ateş’e adandı. Bu yıl ikincisi yapılan toplantıda Kenan Ateş anılırken, Evrensel Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu yaptığı konuşmada “Kenan Ateş kütüphanede, laboratuvarında neye bakıyorsa, neyi arıyorsa toplumsal hayatta da ona bakıyordu, toplumdaki en ufak kıpırtı onun ilgisini çekiyordu” dedi.

Bu yıl Kenan Ateş’e adanan DETAE Genç Araştırıcılar Toplantısı Asistan Platformu Sözcüsü Yusuf Germez  platformun amacına dair konuşurken, Enstitü Başkanı Uğur Özbek yaptığı konuşmada Kenan Ateş’i anlattı. Ateş’in önemli bir bilim insanı olduğunu söyleyen Özbek, “Onu her zaman gülüşüyle hatırlayacağız” dedi. 

‘KENAN TERCİHİNİ YAPMIŞ BİR İNSANDI’

Aydın Çubukçu da yaptığı konuşmada özellikle evrimin konuşulmasının zor ve çetin olduğu Türkiye gibi bir ülkede Kenan Ateş’in çok önemli bir iş yaptığının önemini vurguladı. Çubukçu “Kenan’ın Etiyopya’da aradığı şey neydi? Belki bir hayat tecrübesi, macera ama oraya giderken ve orada bulunduğu sürece ya da dünyanın başka bir yerinde, bir ibadethanede, insanların arasında, ilişkilerde, onun aslında aradığı şey bence hareket halinde olan dünyanın ne yönde ilerlediği, nasıl değiştiği, başka bir şeye dönüştüğüne dairdi. Hareket ve değişme; Ateş kütüphanede, laboratuvarda neye bakıyorsa, neyi arıyorsa toplumsal hayatta da ona bakıyordu, onu arıyordu, Toplumdaki en ufak kıpırtı onun ilgisini çekiyordu” dedi. Ateş’in bilgisinin paylaşım alanı olarak politikayı bir araç olarak seçtiğini söyleyen Çubukçu “Sanıyorum bir bilim insanının toplumsal sorumluluğu hakkında yapılan tartışmalar belki önümüzdeki yıllarda da sürecek, ama tercih meselesidir ve Kenan tercihini yapmış bir insandı. Bir bilim insanının öğrendiği, bildiği herhangi bir bilgiyi araştırdığı ve anlamaya çalıştığı dünyanın değişimine katkıda bulunmak üzere nasıl kullanılacağı konusunda tercihini yapmıştı. Az bulunur bir insandı” dedi.

'DİNLEMEYİ BİLEN BİRİYDİ'

Öte yandan gazetemize konuşan İstanbul Üniversitesi DETAE Genetik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burçak Vural, Kenan Ateş’in bilimi herkese yaymaya çalışan ve bilgiyi saklamayan bir insan olduğunu ifade etti. Öğrencileriyle olan ilişkilerine dikkat çeken Vural, “Çok sabırlıydı. O sabırla öğretmeye çalışıyordu her şeyi insanlarla çalışma arkadaşlarıyla her şeyi paylaşıyordu. Biz Kenan’la bilimden sanata, kültürden politikaya her şeyi konuşuyorduk. Her konuda da dinlemeyi bilen, fikirlerinin arkasında duran ve karşı fikirleri de anlamaya çalışan bir bilim insanıydı. Ön yargısızdı” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kömürden kurtul geleceğini kurtar’ etkinliğinde çağrı: Bizi öldürüyorlar sokağa çıkmalıyız

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta ‘Okul öncesi eğitim zorunlu olsun’ kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa