07 Nisan 2016 10:06

Ovacık’ta ormanı orman idaresinden koruyorlar

Paylaş

Özer AKDEMİR

Urla Ovacık köyü yakınlarında yapılmak istenen RES’lere karşı yöre halkının ve İzmirli yaşam savunucularının mücadelesi devam ediyor. Mahkemenin orman izni davasını reddetmesinin ardından ağaç kesimleri için verilen yürütmeyi durdurma kararı kalkınca, Orman İdaresi yeni ağaç kesimi hazırlığına başladı. Geçtiğimiz aylarda iki günde kesilen 1806 ağacın kaldırılarak yeni ağaçların kesileceğini öğrenen köylüler ormana giderek kesimlere engel oldular.

ESKİ DAVAYI GÖSTERİP YENİSİNİ REDDEDİYORLAR

Urla’nın Ovacık Köyü yakınlarına tamamı ormanlık alan içerisinde yapımı planlanan RES’lerle ilgili bilirkişi raporlarında RES’lerin “Ormanlık alan bütünlüğünü bozmayacağı ve 1 derece doğal SİT alanı niteliğine zarar vereceği” bölgede başlanan ağaç kesimleri durdurulmuştu. TMMOB şubat 2016 da açıkladığı tespit raporunda da alanın RES tribünleri için teknik olarak uygun olmadığı ve “uygulama sonuçlandığında telafisi mümkün olmayacak, orman bütünlüğünü bozucu ve orman ekosistemi ile buna bağlı gelişen flora ve faunayı yok edici etkilerin ortaya çıkacağı,”nı ortaya koymuştu. Bilimsel raporlara ve bilirkişilerin tespitlerine rağmen yerel mahkeme açılan imar izni davasını reddedince, daha önce verilen ağaçların kesimi işleminin yürütmesini durdurma kararı da ortadan kalktı. Davanın hukukçuları mahkemelerin dosyanın esasına hiç girmeden, 2008 yılında süre ihlali nedeniyle açılan ÇED davasındaki red gerekçelerini göstererek davaları reddettiğini dile getiriyorlar. 

ORMANI KORUMA NÖBETİNE ÇAĞRI

Mahkemeden çıkan bu kararın ardından bölgedeki ağaçları keserek şirkete tahsise hazırlanan Orman İdaresi, daha önce kestiği 1806 ağacın kaldırılması işlemini başlattı. Köylüler yeni ağaçların kesimine zemin hazırlamaya dönük bu girişime karşı koyarken, Urla ve İzmir’den gelen birçok kurum temsilcisi ve vatandaş ormanlık bölgede toplanıp kesim işlemine engel oluyorlar. Jandarmanın da yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlemlenirken, orman idaresinin elemanları da her an kesime hazır bölgede bekleyişini sürdürüyor. Urla Kent Konseyi, tüm yaşam savunucularına Ovacık köylüleri ile birlikte ormanı koruma nöbeti tutulması için çağrı yaptı.  

ÖNCEKİ HABER

Asansör faciasına dair yaptığı konuşmadan dolayı yargılanan Çerkezoğlu beraat etti

SONRAKİ HABER

Aysever ‘Kabataş yalanı’ nedeniyle hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...