06 Nisan 2016 12:35

Grevci belediye emekçileri tazminatlarını aldı

Paylaş

Greve katıldıkları gerekçesiyle disiplin cezası verilen 70 belediye emekçisi, AİHM’e taşıdıkları davalarını kazandı. Emekçiler, tazminatlarını Tüm Bel-Sen’de düzenlenen törenle aldı.

KESK ve Kamu-Sen, 25 Kasım 2009 tarihinde “krizin faturası emekçilere kesilmesin” talebiyle uyarı grevi yapmıştı. Grevden kısa bir süre sonra da 6 işçi ve memur sendikaları konfederasyonu TEKEL işçileriyle dayanışma için bir günlük grev yapmıştı. Türkiye’nin birçok yerinde greve katılan kamu emekçileri hakkında soruşturma açılmış, disiplin cezaları verilmişti. 

KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen, 70 üyeleri hakkında verilen disiplin cezalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı. AİHM, cezaların sendikal faaliyetin ihlali olduğuna hükmetti. Karardan doğan 500’er avroluk tazminatlar önceki gün sendika genel merkezinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Burada konuşan Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Ferit Epözdemir, kararın sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı açısından içtihat niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Epözdemir, “AİHM’in bu kararı, toplu sözleşme ve grevin sendikal örgütlenmenin ayrılmaz asli bir unsuru olduğunu bir kez daha teyit etmektedir. Bu kararla bir kez daha kanıtlanmıştır ki kamu emekçileri sendikaları ve konfederasyonları kararları doğrultusunda özgür bir şekilde grev yapabilir; her hangi bir kısıtlamaya veya şarta bağlı olmaksızın toplusözleşme yapabilir. Bu kararla birlikte, sendikal hak ve özgürlükleri yasaklayan, sınırlayan yasakçı anlayış bir kez daha mahkum edilmiştir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bolu'da ‘Savaş, göç, mülteciler’ paneli

SONRAKİ HABER

Cardin’de direniş devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...