06 Nisan 2016 09:28

Bozdağ'dan kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili açıklama: Soruşturma başlatıldı

Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, '50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldı' iddiaları ile ilgili "Tabi nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım" diye konuştu.

Bakan Bozdağ, "Tabi nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır. Gereği de yapılacaktır, bununla ilgili" dedi.

‘KİŞİSEL VERİLER, GERÇEK ANLAMDA KORUMAYA KAVUŞTURULMUŞTUR’

Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile kişisel verilerin korunmasına yönelik son derece önemli kurallar ve ilkeler konulduğunu belirten Bakan Bozdağ, "Bundan sonra kişisel verilerin işlenmesi belli bir kural çerçevesinde yapılacak. Kişisel verilerin el değiştirmesi, başka yerlere aktarılması vesairesi temelde yasaklandı. Bunun istisnaları da Kişisel Verileri Koruma Kurulunun kararı ve sadece kanunda yazmış olması gibi sıkı kurallara bağlandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili cezai yaptırımlar da artırıldı. Vatandaşlar kendi kişisel verileriyle ilgili her şeyi öğrenme hakkını elde etmiş oldu ve ilk defa bir kişisel veri sorumlusu tayin edilerek vatandaşlara bir de muhatap gösterildi. Her bakanlık, her kurum, kişisel veri sorumlusunu da atayacak. Bu kişisel veri sorumlusu, bu konuda kişisel verilere ilişkin sorusu, şikayeti olan vatandaşlarımıza cevap verecek ve kişisel verilerle ilgili idari yaptırımlar uygulayacak. Suç olan kısmına girdiği zaman Cumhuriyet Savcılıklarımız soruşturma yapacaktır. Yargıya intikal ettiğinde de mahkemeler yargılama sonrası, suçu sabit görürse cezai yaptırıma karar verecektir. Türkiye'de bu anlamda büyük bir devrim yapılmıştır. Bütün vatandaşlarımızın bundan emin olmasını istiyorum. Bundan sonraki süreçte bütün kurumlar, sadece kamu kurumlarını kastetmiyorum, özel, tüzel kişiler de gerçek kişiler de kişisel veriler konusunda daha fazla yükümlülük altına girmiştir ve müeyyideleri de artırılmıştır. Kişisel veriler, gerçek anlamda korumaya kavuşturulmuştur" dedi.

‘VATANDAŞLARIMIZA BİR TAKIM HAKLAR TANINMIŞTIR’

Bakan Bozdağ, "Bu haber daha önce de çıkmış, 2010 yılında yine çıkmış bu haber. O haberle ilgili söylüyor, o nedenle Sayın Bakan'ın söylediği açıklama doğru bir açıklama. Benim söylediğim onunla çelişkili bir açıklama değil. Şu anda Kişisel Verileri Koruma Kanunu çıktı. Bu kanun Sayın Cumhurbaşkanımız'da zannedersem. Bugün, yarın yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Kişisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde bütün vatandaşlarımızın kişisel verileri koruma altına alınmıştır, ihlal edenlere ilişkin müeyyideler konulmuştur. Kişisel verilerin nasıl korunacağına dair kurallar konduğu gibi nasıl işleneceğine dair de kurallar konulmuştur. Vatandaşlarımıza bir takım haklar tanınmıştır. Dolayısıyla kişisel veriler yaptığımız bu düzenlemeyle bütün dünyada olduğu gibi çok güçlü bir koruma altına alınmıştır. Bundan sonraki süreçte, geçmişte 2010'da olan olay gibi bir olayın yaşanmaması için gerekli yasal ve idari tedbirler bu kanundan sonra daha etkin şekilde alınacaktır. Bu konuyla ilgili adli ve idari soruşturmalar da yürüyecektir. Oradan çıkan sonuçlara göre de failler tespit edildiği takdirde adalete teslim edilecektir" diye konuştu.

DAVUTOĞLU: VATANDAŞLARIMIZ TEDBİR ALINDIĞINDAN EMİN OLMALI

Mernis bilgileri çalındı’ iddiasına dair soruya Davutoğlu, "Verilerin sızdırılmasını ciddiyetle ele alıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çalışma yürütülüyor. Vatandaşlarımız tedbirlerin alındığından emin olmalı. Benim kişisel verilerim ne kadar önemliyse vatandaşın ki de o denli önemlidir" diye yanıt verdi.

SERİ NUMARASI GEREKTİRMEYEN İŞLEMLER YAPILABİLİR

Bilişim Avukatı Nihan Güneli konuyu gazetemize değerlendirdi: Yaklaşık 50 milyon kişinin adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası, anne ve baba adı, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi ve kimliğin verildiği yer bilgileri ile adresi şu anda Türkiye'de erişime engelli bir siteden herkese açık şekilde paylaşılıyor. Aslında bu bilgiler uzun süredir hukuk büroları başta olmak üzere çeşitli sektörlere zaten satılıyordu. Son derece önemli olan ve kişisel veri teşkil eden, bu sebeple gizli kalması, devlet kurumları tarafından büyük bir gizlilik içinde tutulması gereken bu bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi tam bir skandal. Halen yayınlanan adreste oturan kişilerin adreslerinin açıkça yayınlanması sebebiyle tehlike altında olması bir yana, paylaşılan kimlik bilgileri ile yapılabilen işlemler söz konusu olabilecek tehlike ihtimallerini artırıyor. Paylaşılan bu bilgilerle, en basitinden bir ailenin seceresini dökmek, adres doğrulamak, aile hekimi sorgulamak ve benzeri, kimliğin ön yüzünde bulunan seri numarasını gerektirmeyen işlemleri yapmak mümkün. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Ankara'yı Kürt sorununu güç kullanarak çözmekten kaçınmaya çağırıyoruz

SONRAKİ HABER

Oslo Kent Meclisi, bisiklet alsınlar diye zenginlere para dağıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...