06 Nisan 2016 06:16

DİHA muhabiri Nazım Daştan’a yönelik 4 ayrı suçlamanın tek delili Facebook paylaşımları

Paylaş

11 Şubat günü Antep'te gözaltına alınıp, tutuklanan DİHA Muhabiri Nazım Daştan hakkında hazırlanan iddianame, sunulduğu Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 'Örgüt üyesi olmak', 'Örgüt propagandası yapmak', 'Tehdit, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' ve 'Halkı askerlikten soğutmak' suçlamalarında ayrı ayrı cezalandırılması istenen Daştan hakkında hazırlanan iddianamedeki tek delil ise, Facebook sosyal medya paylaşımları. 

Antep'te 10 Şubat'ta gözaltına alınıp, bir gün sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Antep muhabiri Nazım Daştan hakkında Antep Cumhuriyet Savcılığı Sümer Köybaşı tarafından hazırlanan iddianame, sunulduğu Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Hazırlanan iddianame ile Daştan'a yöneltilen suçlamalar ise 'Örgüt üyesi olmak', 'Örgüt propagandası yapmak', 'Tehdit, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' ve 'Halkı askerlikten soğutmak'.

Yöneltilen bu suçlamalardan ayrı cezalandırılması istenen Daştan hakkında Facebook paylaşımlarından öte başka bir delil ise yok. 

28 Ağustos 2015 ile 13 Ocak 2016 tarihleri arasında kendisine ait, açık ismi ile açılmış Facebook hesabından yaptığı 54 paylaşımın tüm bu suçlamalara dayanak yapıldığı Daştan'ın bu paylaşımlarının büyük bir bölümü de yine DİHA'nın abonelerine servis ettiği haberlerden oluşuyor.

Savcının "PKK/KCK üst yönetiminin çağrıları ile özyönetim ve özsavunma çerçevesinde yapıldığı" iddia ettiği bu paylaşımlar arasında ise öldürülen çocuklar, Silopi'de cenazesi günlerce sokak ortasında kalan 57 yaşındaki Taybet İnan, zırhlı polis aracı arkasından sürüklenerek cenazesi çekilen Hacı Lokman Birlik, istifa eden askerler, Antep'te öldürülen Suriyeli gazeteci ile IŞİD, El Nusra ve Ehrar El Şam çetelerine giden desteklere ilişkin haber ve yorumlar mevcut.

Daştan'ın 29 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı "Rudaw yeni bir oyun peşinde. MİT'in yönlendirme haberleri devrede" şeklindeki paylaşımı savcıa göre 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' delili.

Bunların yanı sıra savcı paylaşılan kimi haber fotoğraflarını da "suç unsuru" olarak göstermiş.(DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney belgeseli izleyici ile buluştu

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. İncilay Cangöz: Medya iktidarın ne söylediğine bakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...