05 Nisan 2016 12:26

DİSK Kölelik Yasasına karşı alanlara çıkıyor: Bugün kiralık işçiliğe karşı eylem günü

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kiralık işçiliğin önünü açan yasal düzenlemeye karşı bugün alanlara çıkacaklarını duyurdu. Beko, “Kiralık işçilik adı altında köle ticaretine karşı geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak, ahlaki sınıfsal ve siyasal bir görevdir” dedi.

“Kiralık işçilik yasası” diye bilinen özel istihdam büroları (ÖİB) ve geçici iş ilişkisini kapsayan düzenleme Meclis gündemine geldi. Sendikalarsa yasa tasarısının kölelik yasası olduğunu belirterek karşı çıkıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) konuyla ilgili Genel-İş Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın da katıldığı toplantıda konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Üçlü Danışma Kurulunda hiçbir mutabakat olmamasına rağmen yasanın apar topar kuruldan geçirildiğini söyledi.

‘İNSAN TİCARETİ BÜROSU’

AKP’nin hiçbir tepkiyi dikkate almayarak Meclise getirdiği tasarıya tepki gösteren Beko, ÖİB’leri “insan ticareti büroları” diye niteledi. Kimsenin kendilerinden köleliği kabul etmesini beklememesini söyleyen Beko, “Kölelik koşullarıyla ilgili pazarlık yapmayız” dedi. Isparta Yalvaç, Manisa Gölmarmara, Soma ve Torunlar İnşaat’ta yaşanan işçi cinayetlerini hatırlatan Beko, “Şimdi göz göre göre işçi katleden bir çalışma düzeninin yasalaşması hangi akla, hangi mantığa, hangi vicdana sığar?” diye sordu. Beko, çözümün işçileri işçi simsarlığına mahkum etmekten geçmediğini ifade ederek, kamu otoritesinin görevini yapmasının asıl çözüm olduğunu vurguladı. “Köle ticaretinin gerekçesi olmaz. Kiralık işçilik adı altında köle ticaretine karşı geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak, ahlaki sınıfsal ve siyasal bir görevdir” şeklinde konuşan Beko, bugün işçilerle birlikte alanlarda olacaklarını duyurdu. 

DİSK üyesi işçiler Ankara’da bugün saat 12.00’de Akay kavşağında basın açıklaması yaparak Meclisteki yasa tasarısının geri çekilmesini talep edecek. Ayrıca DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinde iş yavaşlatma eylemleri ve basın açıklamaları yapılacak.

ESNEK, GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KURAL OLACAK

DİSK’in özel istihdam bürolarına karşı çıkmasının gerekçeleri ise şu şekilde:
* İş güvencesi ortadan kalkacak. 
* Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek. İhbar tazminatı ortadan kaldırılacak. 
* Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacak.
* Kural dışı, güvencesiz, esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek.
* Sendikal örgütlenmeler engellenecek.
* İşverenin işten çıkarma maliyetleri düşecek. İşçiler keyfe göre kapı önüne koyulacak.
* İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam düşmeyecek. 
* İşçi sınıfı ‘kiralık işçilik’ adı altında kölelik ilişkilerine mahkum edilecek. 
* Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlıkla ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacak. Kiralık işçiler aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücrete mahkum olacak.
* Yoğun bir çalışma temposuyla, yoğun bir sömürü çarkı ortaya çıkacak.
* Çalışma yaşamı hukuk dışı bir hal alacak. 
* İşverene toplu işten çıkarma hakkı tanınırken, 8 ay sonra aynı işçiyi kölelik bürolarında çok daha ucuza kiralayabilecek. 
* Kiralık işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarından yararlanamayacak. Ölümcül risklerle karşı karşıya kalacak.
* Kiralık işçilerin işsizlik fonundan yaralanması neredeyse olmayacak.
* İŞKUR işlevsiz hale gelecek.
* Kamudaki alt işveren ÖİB’lerden işçi kiralayabilecek. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Davutoğlu tam müsamere başbakanı

SONRAKİ HABER

Dostcam işçileriyle dayanışma büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa