05 Nisan 2016 11:23

Dağlık Karabağ’da ateşkes belirsizliği

Paylaş

Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar sürerken dün Karabağ yönetiminin savunma bakanından “ateşkese varıldı” açıklaması geldi. 

BBC’nin haberine göre bir bakanlık yetkilisi, “Ateşi durdurma emri verdik” dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise ateşkes anlaşmasına dair bilgilerinin olmadığını açıkladı.
Gazetemiz baskıya girdiğinde ateşkes iddiası netlik kazanmamıştı. Azerbaycan da önceki gün tek taraflı ateşkes ilan ettiğini açıklamış ancak saldırılarını sürdürmüştü. 

Daha önceki açıklamalarında savaş çıkması halinde Karabağ’ın bağımsızlığını tanıyacaklarının altını çizen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan ise dün “Ateşkesin sağlanması için ilk önce ihlallerle ilgili acil bir soruşturma açılması ve AGİT’in bölgeye gelerek gözlem yapması gerektiği” açıklaması geldi. 

Azerbaycan ordusunun açtığı ateşle Ağdere bölgesinde Magadiz mıntıkasında Ermeni askeri karargahının imha edildiği belirten Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ise Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’yi hedef alabileceklerini söyledi.

Hafta sonu başlayan çatışmalarda şu ana kadar her iki taraftan hayatını kaybedenlerin sayısının ise 50’yi aştığı bildiriliyor. Ölenlerin arasında sivillerin de bulunduğu belirtiliyor. 

1994’DEN SONRA İLK DEFA BU DURUMDA

Dağlık Karabağ bölgesinde hemAzerbaycan hem de Ermenistan hak iddia ediyor. Hafta sonu çıkan çatışmalarda 18 Karabağlı Ermeni asker ile 12 Azeri askeri yaşamını yitirmiş, çatışmanın, 1994’teki ateşkesten bu yana yaşanan en sert çatışma olduğu değerlendirilmesi yapılmıştı. 

Taraflar arasındaki çatışmalar 1980’lerin sonlarında başladı. Dağlık Karabağ Savaşı 1988-1994 yılları arasında yaşandı. Savaş sonunda Ermenistan, Karabağ dahil Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etti. Azeri nüfus bölgeden göç etti. Yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü bu sürecin ardından 5 Mayıs 1994’te ateşkes sağlandı. 

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor. Bölge fiili olaraksa Ermenistan’ın desteklediği bağımsızlık yanlısı Ermeni güçlerin elinde bulunuyor. Görüşmeler yıllardır devam ediyor, ancak zaman zaman çatışmalar da yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Halep'te Suriye ordusuna ait savaş uçağı düşürüldü

SONRAKİ HABER

Baran Ok’un davası 24 Mayısa ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...