24 Nisan 2012 07:46

'1 Mayıs ayrışmasının sorumlusu biz değiliz'

Hak-İş ve Memur-Sen, 1 Mayıs’ta yapılacak kutlamalarda 6 konfederasyonun anlaşmaya varamamasının sorumlusunun kendileri olmadığını ifade etti. İki konfederasyon tarafından Ankara’da Tandoğan Meydanı’nda yapılacak kutlamaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, ortak kutlama için son

'1 Mayıs ayrışmasının sorumlusu biz değiliz'
Paylaş


TALEPLERLE ALANLARDA OLACAKLAR

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirecekleri 1 Mayıs kutlamasına dair bugün Memur-Sen Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. İki konfederasyon adına ortak açıklamayı yapan Ahmet Gündoğdu, örgütlenme önündeki engellerin kaldırıldığı barajsız ve engelsiz sendika yasaları için, iş kazalarının, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın son bulması için alanlarda olacaklarını söyledi. Kıdem tazminatı hakkının korunması ve İşsizlik Sigorta Fonu’nun amacı dışında kullanılmasından vazgeçilmesini talep ettiklerini belirten Gündoğdu, artan iş cinayetlerinin önlenmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın bir an önce çıkarılmasını 1 Mayıs talepleri arasında saydı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da, gazetecilerin, “Daha önce 1 Mayıs’ı birlikte kutlayacağı söylenen 6 konfederasyonun neden ayrı düştüğü” sorusu üzerine, “Ne Memur-Sen, ne de Hak-İş 1 Mayıs’ın birlikte kutlanmasının önünde sorun oluşturmuştur. Konfederasyonlar ortak kutlama için kararlılık ifade etmiştir. Ancak bazı konfederasyonların ‘kırmızı çizgi’ ve rezervleri nedeniyle birliktelik sağlanamamıştır” dedi.

Son ana kadar ortak kutlama için çabalarının sürdüğünü ifade eden Arslan, tartışmanın 1 Mayıs bildirisi ve kutlama şekli konusunda bazı örgütlerin kendi görüş ve önceliklerinde ısrar etmesi nedeniyle büyüdüğünü belirterek, “Bu mazeretlerle birlikteliğin engellenmemesi gerekirdi” dedi.

İZMİR VE ANKARA ORTAK KARARIMIZ

Gazetecilerin Türk-İş ve Kamu-Sen İzmir’e çağrı yaparken, Hak-İş ve Memur-Sen’in ayrı yere çağrı yapmasının “bir araya gelinmek istemiyor mu?​” sorusunu akla getirdiğini hatırlatması üzerine Arslan, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, İzmir ve Ankara’da yapılacak kutlamaların 4 konfederasyonun ortak kararı olduğunu söyledi. Hak-İş ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların İstanbul’da Taksim’de yapılacak kutlamalara katılmayacağını, İzmir’de ise Türk-İş’in eylemine destek vereceklerini ifade eden Arslan, Taksim ve İzmir’de dahil,1 Mayıs’ın kutlandığı her alanı kendi kutlama alanları olarak gördüklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


ANKARA VE İZMİR’DE 2 FARKLI KUTLAMA

Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen 1 Mayıs’ın ortak kutlanması konusunda hemfikir olduklarını deklare etmişler, bunun ardından pek çok ilde 1 Mayıs’ın ortak kutlanması için birliktelikler sağlanmıştı. Ancak daha sonra ayrışma yaşanmış, DİSK ve KESK, TMMOB ve TTB ile ortak kutlama yapacaklarını açıklarken, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, Kamu-Sen ise Ankara ve İzmir’de kutlama yapacaklarını duyurmuşlardı. Bu nedenle 1 Mayıs’ta İzmir ve Ankara’da iki farklı alanda kutlama yapılacak. Türk-İş içindeki 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’na bağlı sendikaların şubeleri, İstanbul ve Ankara dahil pek çok ilde KESK, DİSK ve diğer emek örgütleriyle birlikte yapılacak kutlamalara katılacaklarını duyurmuşlardı.

ÖNCEKİ HABER

Bölge'de operasyonlar ve ölümler sürüyor

SONRAKİ HABER

1 Mayıs Tarsus’ta kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...