05 Nisan 2016 10:23

Ebu Leyla: QSD, Menbic operasyonuna hazırlanıyor

Paylaş

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri, IŞİD’in elinde olan ve Türkiye sınırına yakın Menbic kentini almak için yakında operasyon başlatacak. Sputnik’e konuşan Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Ebu Leyla, Menbic’in geri alınması amacıyla bir askeri konsey kurduklarını söyledi.

Operasyon normalde geçen ay başlatılacaktı ancak Türkiye’nin operasyona karşı çıkması nedeniyle ertelenmişti.

Habere göre ABD’nin Türkiye’yi ikna etmesiyle operasyonun başlatılması için hazırlıklara başlandı. Operasyon kapsamında Kobanê’nin güneyindeki Teşrin Barajı çevresine ağır silahlar sevk edildi. 8 Nisan’da başlaması beklenen operasyon, ilk aşamada sadece Menbic kenti ve El Bab’a bağlı birkaç köyün alınmasıyla sınırlı olacak, Cerablus’u veya başka bir yeri kapsamayacak.

El Bab kentine bağlı bazı köylerin alınmasıyla Kobanê ile Efrîn arasındaki koridorun açılması hedefleniyor.
Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Ebu Leyla konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:  “Menbic’in IŞİD’ten kurtarılması amacıyla Menbıc Askeri Konseyi adında bir oluşum kurduk. Konsey 13 kişiden oluşuyor ve üyelerin tümü de Menbic Araplarıdır. Ben de bu konseyin başkan yardımcısıyım. Konseyin temel amacı Menbic’i IŞİD’ten kurtarmak olacaktır.”

Demokratik Suriye Güçleri, geçtiğimiz aylarda IŞİD’in elindeki Teşrin Barajı ile Teşrin kasabasını ele geçirmişlerdi. Kobanê’nin güneyinin 70 kilometre uzaklığında yer alan Teşrin Barajı ile Menbıc kenti arasında 17 kilometre var. 

Türkiye sınırında yer alan Cerablus kentine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Menbic kenti, El Bab kentine de 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Cerablus ile El Bab ve Efrîn ile Kobanê kantonu arasında geçiş yollarından biri olması nedeniyle büyük bir stratejik öneme sahip Halep’e bağlı Menbıc kentinde Araplar, Türkmenler ve Kürtler yaşıyor. Kent 2012 yılının sonlarına doğru Özgür Suriye Ordusunun, 2014 yılında ise IŞİD’in eline geçmişti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğu’dan ayar sonrası geri adım: Terörle mücadeleden geri dönüş yoktur

SONRAKİ HABER

Derwêş: YPG temsilcilikleri Avrupa’da açılmaya devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...