05 Nisan 2016 09:07

Encü: Yasakla, ölümle çözemezsiniz, halkın talebine kulak verin

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 28 Ocak’ta ‘Tamamen temizlendi’ dediği Silopi’de önceki akşamdan itibaren çatışmalar yeniden başladı. Bir özel harekat polisinin yaşamını yitirdiği ilçede bir kez daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Gazetemize konuşan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “Burada aylarca evleri yerle bir ettiler, halkımızı katlettiler. ‘Ev ev temizlendi’ dediler ama bugün ilçenin mütün mahallelerinde çatışma var. Bu sorunun şiddet politikasıyla çözülemeyeceği bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Daha önce 2 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silopi’de son yasak 14 Aralık’ta ilan edilmiş ve aralarında çocuklarla yaşlıların da bulunduğu 28 kişi katledilmişti. İlçede Temmuz 2015’ten bu yana 42 kişi hayatını kaybetti. 18 Ocak’ta ilan edilen yasak gündüzleri kısmi olarak kaldırılmıştı. Geçtiğimiz günlerde ilçe Sur’la birlikte acele kamulaştırma kapsamına da alınmıştı. Haftalardır sessizliğin hakim olduğu ancak polis ve asker ablukasının devam ettiği ilçede önceki akşam yeniden silah sesleri duyuldu. Cudi Mahallesi’nde zırhlı araca düzenlenen saldırıda bir özel harekat polisi yaşamını yitirdi, 4 polis de yaralandı. Çatışmalar devam ederken Şırnak Valiliği 04.30’dan itibaren geçerli olmak üzere ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan etti. İlçede önceki akşam başlayan çatışmalar dün de devam etti. 

BAŞBAKAN, ‘SİLOPİ TAMAMEN TEMİZLENDİ’ DEMİŞTİ

‘Çözüm süreci’nin 7 Haziran seçimlerinden yenilgiyle çıkan AKP tarafından sonlandırılmasından sonra gündeme gelen sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte 30 yılı aşkındır süren, ancak Kürt sorununu derinleştirmekten ve binlerce kişinin yaşamını yitirmesinden başka sonuç vermeyen şiddet politikasına da geri dönüldü. ‘Ev ev, mahalle mahalle temizlenecekler’ açıklamaları eşliğinde başlayan operasyonlar sırasında mahallelere tanklarla girildi, yüzlerce insan yaşamını yitirdi, kentler harabeye döndü. Silopi’de 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından da aynı tablo yaşandı. 57 yaşındaki Taybet İnan’ın polislerce öldürülmesi ve cenazesinin günlerce sokakta kalmasıyla simgeleşen saldırıların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Silopi teröristlerden tamamen temizlendi. Cizre ve Sur’da da aynı durum sağlanacak” dedi. 

Davutoğlu Silopi'de böyle konuştu: Kudretimizi gösterdik şimdi şefkat zamanı

 

 

‘HER MAHALLEDE ÇATIŞMA VAR’

Başbakan’ın ‘tamamen temizlendi’ dediği Silopi’de çatışmaların yeniden başlaması ve tekrar sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi, savaş politikasının çözüm olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Bundan önceki yasaklar sırasında olduğu gibi şimdi de Silopi’de bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü’yle ilçede yaşananları konuştuk. Daha önceki sokağa çıkma yasağının 37 gün sürdüğünü hatırlatan Encü, “Gece itibariyle yeniden yasak ilan edildi. Şu anda Silopi’deyim. Gece başlayan çatışmalar yer yer devam ediyor. Şu anda 4 mahalle başta olmak üzere ilçenin her mahallesinde çatışmalar yaşanıyor” dedi. 

‘ŞİDDET POLİTİKASIYLA ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİN GÖSTERGESİ’

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir önceki yasakta ‘Ev ev girilecek’ dediğini hatırlatan Encü, “Nitekim dediklerini yaptılar. Ev ev girdiler. Burada 37 gün boyunca halkımıza dönük bir katliam, çok ciddi hak ihlalleri yaşandı. Ama geldiğimiz noktada şu anda yine çatışmalar var. 40 yıldır denenmiş tüm yöntemlerin iflas ettiğinin, güvenlikçi politikaların, şiddetin sorunu çözmediğinin, daha da derinleştirdiğinin açık göstergesidir bu yaşananlar” dedi. 

‘DIŞARIDAN GELEN KİMSE YOK, HALK DİRENİYOR’

Kürt halkının eşit ve özgür koşullarda kendisini yönetmek istediğini söyleyen Encü, “Onlar burada sanki dışarıdan gelmiş, silahlı gruplar var gibi yansıtmak istediler. Halkın kendi kendini yönetme talebini terörize edip, dışarıdan gelen insanların sebep olduğu olaylarmış gibi yansıttılar. Oysa böyle bir şey yok. Kimse gelmedi, burada yaşayan insanlarla çatıştı devlet. Burada talepleri katliamla karşılanan bir halkın direnişi var. Bu halkın anneleri, gençleri direniyor” dedi. 

‘DEVLET EVLERİ YIKIP, HALKA ‘NEREYE GİDERSEN GİT’ DİYOR’

Silopi’de bundan önce ilan edilen yasak sırasında birçok evin tahrip edildiğini, yağmalandığını söyleyen Ferhat Encü, “300’ün üzerinde ağır hasarlı ve binlerce hasarlı ev vardı. Bunlar raporlara da yansıdı. Halkımız yasağın kalkmasından sonra kendi çabasıyla, dışarıdan insanların, belediyelerin düzenlediği kampanyalarla yaralarını sarmaya başladı. Devlet bunu bile engellemeye çalıştı. Silopi için kamulaştırma kararı alındı. Şehrin yüzde 70’i kamulaştırıldı. Kamulaştırma kararıyla birlikte hasar gören evlerini onaran insanlar da artık bir çalışma yapamıyor. Evler içindeki eşyaların bile alınmasına izin verilmeden yıkılıyor. Vatandaşın evini yıkan devlet hiçbir barınma olanağı da sağlamıyor. Evi yıkıp, ‘nereye gidersen git’ diyor” şeklinde konuştu. 

‘HÜKÜMET HALKIN TALEPLERİNE KULAK VERMELİ’

Silopililerin kendi kentinde söz sahibi olmak istediğini söyleyen Encü, “Halk devletin bu şiddet politikasını kabul etmiyor. Bu son yasakla görüldüki, devletin bir şey temizlediği falan yok. Sorun daha da derinleşti. Yarayı iyice kanattılar. Yasaklarla, tankla, topla bir şehri, doğayı, tarihi yok etmeye çalışarak amaçlarına ulaşamayacaklarının göstergesi bu yaşananlar. Yüz yıldır süregelen sorun böyle çözülemez. 30 yıldır 40 bin insan öldü. Her gelen iktidar, ‘terörün belini kırdık’ diye açıklamalar yapıp, oy devşirmeye çalıştı. Ama Silopi örneği ortada. Siz buraya yüz karakol da kursanız, bütün kenti askerlerle kuşatsanız, tanklarla yıksanız, insanları katletseniz de bu halk kendi kendi yönetme isteğinden vazgeçmeyecek. Bu yüzden hükümet artık bu politikalara son verip, halkın iradesine saygı duymalı, halkın taleplerine kulak vermeli” şeklinde konuştu. 

‘HALK BU ZULMÜ KABUL ETMİYOR, BÜYÜK BİR ÖFKE BİRİKİYOR’

Silopi’de yasak boyunca yaşananların, Cizre, İdil, Yüksekova, Sur’da da yaşandığını söyleyen Encü, “Devletin amacı halkı korkutmak, sindirmek. Ama halkın kararlı olduğunu gördük. Newrozlarda halk, bu yaşananları kabul etmeyeceğini, boyun eğmeyeceğini ilan etti. Bakın her mahallede, her sokak başında askerler, polisler var. Bunlara vur emri verilmiş. Bütün bu olanlardan sonra halkta büyük bir öfke var devlete karşı. Bu öfke birikiyor. Bu nasıl patlayacak bilemiyorum ama bu politika devam ederse büyük infialler yaşanacak. Çünkü halk bu zulmü kabul etmiyor. Halkımız politiktir ve neyin ne olduğunu biliyor. Burada olan bitenin hendeğe, barikata indirgenecek bir şey olmadığının, varlıklarına yönelik bir saldırı olduğunun farkında” dedi.  

‘BU VATAN SAVUNMASI DEĞİL AKP’NİN İKTİDAR SAVAŞI’

Ülkenin batısına seslenen HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, “Buradaki hukuksuzluklar, insalara uygulanan şiddet ‘vatan savunması, bölücülüğe karşı mücadele’ olarak sunuluyor ve bu katliam, yıkım meşrulaştırılmak isteniyor. Bu doğru değil. Batıdaki insanlar, yaşananlara devlet penceresinden bakmamalı. Burada yaşanan onların tabiriyle ‘kamu düzeninin sağlanması’ falan değil. Burada bir soykırım girişimi ve halkın buna karşı direnişi söz konusu. AKP, buradaki şiddetiyle iktiadarını güçlendirmek istiyor. Bu vatan savunması değil, AKP’nin iktidar savaşıdır. Burada ülkeyi bölmek isteyen bir tek insan yok. Buradaki insanlar eşit koşullarda, kendi dili ve kültürüyle, kentinden söz sahibi olarak yaşamak istiyor. Bu insani talepleri karşılanmadığı, tanınmadığı sürece de halkın mücadelesi, direnişli sürecektir. Ülkeyi ayrıştıran, bölecek olan AKP’nin savaş politikasıdır. Batı bu politikalara ses çıkarmazsa ne yazıkki duygusal olarak bölünmüş olan bu ülke fiziksel olarak da bölünecektir” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Kırklareli'de Beden eğitimi öğretmenine ‘taciz’ soruşturması

SONRAKİ HABER

ERDEMİR'de 4 işçi azot gazından zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...