05 Nisan 2016 00:53

Esnaf ‘kriz var’ dedi başkan ‘dua’ önerdi

Uzun süredir kredilerle dönen ve artık kredi borcunu ödeyemez hale gelen Rize esnafını, belediye başkanı ‘bereket duası’na çıkardı.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Güven Aksoy, Rize esnafının borcunu borçla kapattığını, ekonomik krizde olduğunu, böyle giderse kepenk kapatacağını söyledi. Esnafın zor durumunun farkında olan Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap da çözüm olarak esnafı “bereket duası”na davet etti.  

“Bereket duası ile esnafımıza hayırlı kazançlar sağlayacağız” diyen Başkan Kasap, bazı esnafları yanına alarak sabah namazından sonra bereket duası yaptı. 

700 YILLIK GELENEĞİ SÜRDÜRÜLECEKMİŞ!

Günlerdir Rize sokaklarında billboardlarda “Hayırlı kazançlar için bereket duasında buluşuyoruz” afişleriyle duyuru yapan Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Rize de Laleli Çarşısı esnafıyla bereket duasında buluştu.

Anadolu’nun birçok yerinde cuma sabahları yapılmakta olan “Bereket Duası”‘nı Rize’de de hayata geçiren Reşat Kasap, dua öncesi yaptığı açıklamada, “700 yıllık geleneği Rize’de de yaşatmak istedik. Yaklaşık 700 yıldan fazla bir süredir atalarımız sabah namazından sonra bereket duasıyla birlikte dükkanlarını açarlar. Bu geleneğimizi Rize’de de yeniden canlandırmak istedik. Böylelikle cuma sabahları esnafımızla bir araya gelip hayırlı ve bereketli kazançlar için dua ediyoruz” diye konuştu.

Bereket duasına Rize Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri ve Ekrem Orhan Mahallesi Muhtarı İslam Topaloğlu katıldı.

TALEP HÜKÜMETE İLETİLDİ

Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Güven Aksoy Rize de esnafın ciddi bir kriz içerisinde olduğunu vurguladığı açıklamasında hükümete çağrı yaptıklarını duyurdu:

“Rize de birçok belde ve köydeki esnaf ve sanatkarımıza kredi verdik. Bölgenin geniş olması ve son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kredi kullanmayan Esnaf ve sanatkarımız neredeyse kalmamıştır. Yaşanan bu ekonomik krizi atlatmamız için kooperatif olarak elimizden gelen gayretleri yetkililere aktardık. Küçük esnaf ve sanatkarın kredi borçlarına yapılandırma yaparak esnafın önünü açacak  tedbirler almalarını beklemekteyiz”. 

Sürekli krediye yönelen esnaf ve sanatkarın, kooperatiften kullandığı krediyi makine, teçhizat alımı, işi büyütme, malzeme parça alımında değil, daha çok kullandığı krediyi diğer banka veya kredi kartlarının borçlarını ödemekte kullandığına dikkat çeken Aksoy şu tespiti yapıyor: “Esnafımız var olan borcunu yeniden borçlanarak kapatır hale gelmiştir. Kısacası borcu borçla kapatıyor, bu hale geldi esnafımız. Bu da esnaf ve sanatkarın yarınları için içinden çıkılmaz bir borç batağında sürüklenmesine neden olmaktadır.”

DESTEK VERİLSİN

Zaman zaman sanayi ve ticaret bakanlığının açıkladığı faizsiz krediler gerçekten güç durumda olan esnaf sanatkara ulaşamadığını, krediler için istenilen kriterleri bugün zor durumda olan esnaf ve sanatkarın yerine getirmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Oda Başkanı Aksoy beklentilerini şöyle açıkladı: “İcrada veya takipte olan ödeme güçlüğü çeken esnafa borcuna karşılık nakit ödeme yapılmaksızın faizsiz olarak uzun vadeli kredi kullandırılmasından yanayız. Bu uygulama  esnaf sanatkarın önünü açacak ve bu krizden çıkmasına büyük yararlar sağlayacaktır.” 

AVM RİZE ESNAFINI ZORA SOKACAK

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Muammer Berberoğlu Rize’de esnafın yeterince sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek Rize de yapılması düşünülen AVM’nin Rize de esnafı daha da zora sokacağını söyledi. Yapılan araştırmalarda, nüfusu 700 binden az olan illerde AVM’lerin şehir esnafını olumsuz yönde etkilediğinin ortaya çıktığına dikkat çeker Berberoğlu şu öneriyi getirdi: “İlimizde AVM yapılması uzun yıllardır konuşulmuş ve yapım aşamasına gelen AVM’nin nerede yapılacağı konusu Rize kamuoyunda tartışılmış olmasına rağmen, gelinen son durumda AVM’nin şehir merkezinde Müftü Mahallesi’ndeki eski Atatürk Stadyumunun yerinde yapılması düşünülmektedir. Burası şehir merkezi sayılır bu durum esnafımızı etkileyecektir. O nedenle şehrin içerisinde değil dışında yapılmalı”. 

ÖNCEKİ HABER

Ankaralıların bitmeyen ulaşım çilesi

SONRAKİ HABER

Hyundai Assan işçileri: Emeğimizin gerçek karşılığını istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...