05 Nisan 2016 00:52

Ankaralıların bitmeyen ulaşım çilesi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK 
Derya KAYA
Ankara

Ankara metrosunda yapılacak iki aylık güzergah değişikliği metro ile yolculuk yapanları kara kara düşündürüyor. Keçiören metro hattının tamamlanıp, Kızılay yönüyle birleştirilmesi planlanırken 15 Nisan tarihi itibarıyla 2 ay boyunca son durak Akköprü istasyonu olacak. Ya sonra? Metro hatlarının birleştirilmesiyle zaten zorlu olan, tıklım tıkış gidilen metro yolculuğu daha da çekilmez hale gelecek. Metro ile yolculuk yapan kadınlar bizimle neler yaşadıklarını paylaştı. 

EZİYET İKİ KATINA ÇIKACAK    

Özlem Boyraz Özel: Çağdaş ve modern, aynı zamanda hızlı bir ulaşım aracı olan metroda yaşanan sıkıntıların haddi hesabı yok. Yağmur yağar, metroyu su basar, insanlar elektrik çarpacak diye korka korka metroya iner...  Ring otobüslerinin iptal edilmesi 26 dakikalık yolu çileye dönüştürüyor. Her gün 1, 1.5 saatte gidiyoruz işe, okula. Sincan metrosu Batıkent metroya bağlanmadan önce Batıkent-Kızılay arası metroyla 26 dakika sürüyordu. Geçen yerel seçimlerde henüz tamamlanmayan Sincan metrosunu seçim yatırımı için hemen açtıkları için, yok sinyalizasyon çalışması, yok henüz bitmeyen çalışmalar nedeniyle ulaşım eziyete döndü. Bununla da bitmiyor çile (2014 yılında açılan Sincan metrosuyla birlikte yapılan bu uygulama yıl sonuna kadar sürecek demişlerdi. Şimdi 2016 yılı ortalarındayız. 22.30’dan sonra Batıkent’e metro yok. Akşam iş çıkışı biraz dışarıda kalayım diye düşünsen ulaşım sıkıntısı yüzünden kalamıyorsun.

Şimdi de Keçiören metrosunun Kızılay’a bağlanması gündemde ve eziyet iki katına çıkacak. Çünkü Akköprü istasyonuna kadar gelen metro oradan otobüslere aktarma yapacak. Hem zaman, hem de ekonomik olarak ciddi sıkıntı olacak. Bu iş neden yaz döneminde yapılmıyor o da ayrı problem. Okullar tatil olduğunda yapılsa belki biraz daha mı kolay olurdu acaba? Gerçi bizlerin hayatını kolaylaştırmak gibi bir kaygılarının olduğunu düşünmüyorum. Metro yolcuları son dönemde çok tedirgin; metro istasyonlarında ehlikeyif bir arama yapılıyor; bazen hiç güvenlik olmuyor.

TÜM ENERJİNİZ TÜKENİYOR

Naime Uzunay: Son derece medeni ve çağdaş bir ulaşım aracı olan metro ile Çakırlar’dan Kızılay’a gidiyorum. Yaklaşık 1.5 saatte iş yerine ulaşıyorum. Botanik durağından 3 dakikada bir gelmesi gereken metro 7-10 dakikada bir geliyor. Bindiğimiz metroyla Batıkent son durağa geliyoruz; burada Kızılay metroya aktarma yapılıyor ve işte çile burada başlıyor. İstasyona gelen metronun sesi ile birlikte servis dışı veya servisini tamamlamıştır anonsları iki üç, hatta bazen dört servisi kapsıyor. Elbette bu arada Sincan, Eryaman, Elvankent ve Batıkent’ten gelen yolcular biriktikçe birikiyor ve metro geliyor. Şanslıysak trene biniyoruz, insanlar birbirini ite kaka biniyor. Oturur muyuz acaba diye bile düşünemiyoruz. Elini kolunu koyacak yer bulamazken, oturmak oldukça lüks. 

Nihayet Kızılay’a varan trenden bütün enerjiniz tükenerek inmiş oluyorsunuz. Bu gelişin bir de dönüşü var. Geç gelen trenler; geldiğinde de biriken kalabalık ve iki tren yan yana geçemediğinden abuk subuk yerlerde beklemeler… 14 Nisan’dan itibaren yeni bir uygulama daha olacağı söyleniyor. Batıkent’ten gelen metro Akköprü’de aktarma yapacakmış. 

HEPİMİZİ BÜYÜK KAOSA SOKACAK

Hülya Solmaz: Elektirik Mühendisleri Odasında çalışıyorum. Her gün Batıkent’ten Kızılay’a işe gidip geliyorum. Benim gibi Kızılay metro hattını kullanan arkadaşlarım, Demetevler’den binen arkadaşlarım, metronun çok dolu geldiğini ve binemediklerini söylüyorlar. 15 Nisan’dan sonra Akköprü’ye kadar olacak Batıkent-Kızılay metro hattı hepimizi büyük bir kaosa sokacak. Vagonlar tıklım tıklım. Sefer sayılarının, vagonların çoğaltılması gerekiyor, elektrik sisteminin, ray ve vagonların yenilenmesi, gerekiyor. Keçiören metrosu, Sincan’dan gelen ve Batıkent’te aktarma yapanlar için büyük bir sorun olacak. Sincan-Batıkent metrosu da çok sıkıntılı. Ulaşım zorken, yapılanlar sorunları azaltmak yerine daha da artırıyor, Ankaralılar olarak yaşamımızı zorlaştırıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüme itiraz edenlere gözdağı mı veriliyor?

SONRAKİ HABER

Esnaf ‘kriz var’ dedi başkan ‘dua’ önerdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...