04 Nisan 2016 12:49

Ethem Sarısülük cinayeti davası görüldü: Görüntüleri anlamamışlar!

Paylaş

Ankara’da Gezi Parkı direnişi sırasında 1 Haziran 2013’te Kızılay Güvenpark’ta Ethem Sarısülük’ün öldürülmesiyle ilgili Polis Ahmet Şahbaz’ın yargılanmasına, güvenlik gerekçesiyle alındığı Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Mahkeme Başkanı Hasan Ay, olay anını gösteren görüntüleri izlediklerini, ancak görüntülerin net olmadığını söyleyerek davayı 27 Haziran’a erteledi.

Gezi direnişi sırasında Ankara’da Polis Ahmet Şahbaz tarafından katledilen Ethem Sarısülük’e ilişkin tekrar başlayan dava Aksaray Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma nedeniyle, adliye binası çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. Çevre illerden takviye çevik kuvvet ekipleri getirildi, adliye içinde de güvenlik önlemleri alındı. 

Duruşmaya katılan Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri İkrar, Cem ve Mustafa Sarısülük ile demokratik kitle örgütü temsilcileri üst aramasından geçirildikten sonra adliyeye alındı. CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve Tunceli Milletvekili Gürsel Erol da duruşmayı izleyenler arasında yer aldı. Sanık Polis Ahmet Şahbaz ise duruşmaya SEGBİS ile Elmadağ Asliye Ceza Mahkemesinden katıldı. Mahkeme heyeti, celse arasında olay anını gösteren kayıtları incelediklerini ve tutanak hazırladıklarını, ancak ateş anının hızlı ve seri geçmesi nedeniyle net bir fikir edinemediklerini belirterek görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesini istedi.

‘TANIK POLİSLER, YORUMA KAÇAN İFADELER KULLANIYOR’

Duruşmada söz alan Ethem Sarısülük’ün avukatı Murat Yılmaz, tanık olarak dinlenen polislerin ifadelerinde olay anına ilişkin değil, yoruma kaçan ifadeler kullandıklarını ve bazı tanıkların kendilerini sanık Ahmet Şahbaz’ın yerine koyarak durumu anlattıklarını söyledi. Yılmaz, ayrıca olay anını gösteren görüntülerin net olduğunu belirterek, mahkeme heyetine görüntüleri nasıl anlamadıklarını sordu. Yılmaz, sanık Şahbaz’ın, “Kasten öldürme” suçunun sabit olduğunu ve elini kolunu sallayarak gezmemesi gerektiğini belirterek tutuklu olarak yargılanmasını talep etti.

Sanık Polis Şahbaz’ın avukatları da olay anını iki haber kameramanının görüntülediğini belirterek, “Kameraman H.D. ifadesinde, ‘Gösterici grup polise taş ve sert cisimlerle saldırdılar. Polisin kalkanlarını gasbettiler. Polisin arkasında beton banklar olduğu için bir polis ortada kaldı ve sıkıştı, silahını havaya kaldırıp 3 el ateş etti’ diyerek sanığın hedef gözetmediğini anlatmıştır” şeklinde savunma yaptı.

‘DEVLET KURUMLARINA GÜVENMİYORUZ’

Daha sonra Avukat Bayraktar söz aldı. Adli tıptan istenecek yeni bir rapora güvenmediklerini, üniversitelerden alınacak bir rapor istediklerini belirten Bayraktar, görüntüleri inceleyen bilirkişi raporuna güvenmeyip farklı yerlerden rapor bulmanın hukuksuzluk olduğunu söyledi. Darbe dönemlerini aratmayan koşullarda bütün devlet kurumlarının yanlı davrandığını, adli Tıbba da, mahkemelere de güvenmediklerini vurguladı.

‘CİNAYETİ TEŞVİK ETMEYİN’

Şahbaz’ın cezaevinden kaçırılırcasına, organize bir şekilde çıkarıldığını ve aslında “firari sanık” olduğunu belirtti. Bir iç savaş yaşandığını ve bu koşullarda polise “halka karşı suç işlemesi” yetkisi verildiğini söyledi. Doğrudan siyasi iktidar tarafından öldürme politikasının izlendiğini dile getiren Bayraktar, Kürt illerinde yaşanan kirli-dizginsiz savaşın öldürme yetkisiyle donatılmış polis tarafından nasıl yürütüldüğünü örneklerle anlattı. Savaşın da kuralları olduğuna değinen Bayraktar, Cizre’nin yakılıp yıkıldığını, bunu yapan asker ve polislerin yargılanmayacakları güvencesiyle alabildiğine hoyrat davrandığına işaret etti. Bayraktar, İstanbul’da Dilek Doğan ve Uğur Kurt’un keyfince öldürüldüğünü hatırlatarak bu pervasızlıkta, alınan aklama kararlarının belirleyici olduğunu vurguladı. Bayraktar sözlerini “Cinayeti teşvik etmeyin” diyerek bitirdi.

YİNE TUTUKLAMA YOK!

Mahkeme Başkanı Hasan Ay, Ahmet Şahbaz ile ilgili tutukluluk ve mahkeme salonuna ifade vermesi yönündeki taraf avukatlarının talebini reddetti ve sanığın tutuksuz olarak yargılanmasına ve duruşmalara SEGBİS ile katılmasına karar verdi.

Ay, olay anını gösteren görüntülerin TÜBİTAK’ta incelenmesini isteyerek, “TÜBİTAK tarafından olumsuz cevap gelmesi durumunda, görüntülerin ilgili üniversitelere gönderilmesine, ayrıca görüntüdeki ateş etme süresi, sayısı ve görüntüleri saniye saniye, kare kare fotoğraflanıp rapora eklenmesine, ayrıca göstericilerin sanığa attığı taşların görüntüsünün eklenmesine, görüntü kayıtları geldikten sonra tarafların ve vekillerin, görüntüleri mahkeme heyetiyle izlenmesine” karar verdiğini belirterek duruşmayı 27 Haziran’a erteledi. 

‘OĞLUMUN HAKKINI ALACAĞIM’

Mahkemenin ardından Adliye önünde açıklama yapan Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük, mahkemenin Ankara’dan Aksaray’a alınmasına tepki göstererek, “Devamlı buraya geleceğiz. Oğlumun hakkını alacağım” dedi. Anne Sarısülük, “Bu katiller, bütün çocuklarımızı öldürüyorlar. Bir sokum bebekleri öldürüyorlar. Ne istiyor bizim çocuklarımızdan. Türkiye’de barış istiyoruz, çocuklarımızla gezmek istiyoruz” dedi. 

NE OLMUŞTU?

Ethem Sarısülük’ü vuran ve Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde “Olası kastla öldürme” suçundan yargılanan Polis Ahmet Şahbaz, 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası almıştı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’da görülmesine karar verildi, tutuklu olan Polis Ahmet Şahbaz da tahliye edildi. (Aksaray/DHA)

ÖNCEKİ HABER

25 Aralık soruşturmasının fezlekesini sızdırdıkları iddiasıyla 5 gazeteci ile 1 polis gözaltında

SONRAKİ HABER

‘İdil’de her eve 2 tencere lazım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...