04 Nisan 2016 11:07

Kar çayı vurdu, hasat mayısa kaldı

Paylaş

Rize'de yağan kar yaş çay tarımını olumsuz etkilendi. Nisan ayında yağan karın bu yıl çay hasadını geciktirmesi bekleniyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile yeşeren yaş çay filizleri, baharda yağan karla birlikte oluşan don olayı nedeniyle zarar gördü.

Çamlıhemşin ilçesindeki ünlü Turizm Merkezi Ayder Yaylası’nda kar yağışı başladı. Yer yer 10 santimetreye ulaşan kar kalınlığı ile yayla beyaza büründü. Yaylaya çıkan vatandaşlar kar yağışı altında fotoğraf çektirdi, beyaz örtü üzerinde yürüyüş yaptı. Baharı karşılamaya hazırlandıklarını belirten vatandaşlar, nisan ayında yağan karla sürpriz yaşadıklarını ifade etti. Yayladaki bazı turizm işletmecileri de uzun yıllar sonra nisan ayında yaylaya kar yağdığını söyledi.

SOĞUK HAVA ÇAYI ETKİLEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile bölgede yaş çay bitkisinin erken filiz verdiğini belirterek, nisan ayı başında beklenmeyen kar yağışı ve don olayının çayı çok olumsuz etkilediğini söyledi.

Paliç, “Çay filizleri ile meyveler don olayından etkilendi. Çay gecikmeli olarak yeniden yeşerecek ama birçok bölgede meyveler yok oldu. Nisan ayında beklenen erken çay hasadı Mayıs ayına kaldı. Çay hasadı geciktiğinde 4’üncü sürgün rekoltesinde azalma oluyor” dedi.

YAŞ ÇAY TARIMI

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaklaşık 774 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımında yıllık 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasında değişen miktarda ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çay, 151’ i özel sektör, 46’sı ÇAYKUR’a ait fabrikalarda işlenerek yılda ortalama 200 ila 230 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Midal Kablo'da sendikasızlaştırmaya devlet desteği

SONRAKİ HABER

Panama Belgeleri’ndeki Alman

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...