04 Nisan 2016 08:51

Türkiye'ye gönderilmek istemeyen mülteciler direnişte

Paylaş

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma ile mültecilerin iadesi, bugün itibariyle başlarken, Sakız Adası'nda Türkiye'ye gönderilmek istemeyen mülteciler eylem yaptı. Buradaki kamptan kaçan 450 göçmen, Atina'ya gidebilmek için Sakız Merkez Limanı'nda üç gündür bekliyor.

Sakız Adası'ndan bir grup göçmen bu sabah Ertürk firmasına ait katamaran feribotla Dikili'deki geri kabul istasyonuna götürülmek üzere yola çıktı. Türkiye'ye iade edilmek istemeyen mülteciler ise eyleme geçti. Tel örgütleri yıkan mülteciler Sakız Merkez Limanı'na yürüdü.

'DAHA İYİ YAŞAMAK İÇİN ÖLÜMÜ GÖZE ALDIK'

Ülkesinden önce Suriye'ye ardından da Türkiye'ye geçtiklerini belirten 21 yaşındaki Irak uyruklu Barzan Sabah, "Van'da 14 gün kaldık. Ardından geçtiğimiz İzmir'de de 3 gün. Amacımız 6 ay kadar önce Almanya'nın Münih şehrine ulaşan yakınlarımızın yanına ulaşabilmek. Kişi başı 1300 lira ödeyip, 14 kişi Çeşme'den Sakız Adası'na geçtik. Eger ülkemizde kalsak ölmüştük. Daha iyi şartlarda yaşamak ve ailemize kavuşmak için bizler de Almanya'ya gitmek istiyoruz. Eşim Yasmin Sabah (18) ile 2 aylık kızım Yağmur Sabah ile bu yolculuğa çıktım. Kızımızda karaciğer büyümesi var, bunun için de acil ameliyat olması gerekiyor. Ama pasaportumuz olmadığı için ameliyat yaptıramıyoruz. Buradaki kampta 12 gün kaldık. Kampta Suriyeliler ile Afganistanlılar arasında kavga çıktı. O ortamdan kaçıp Sakız Liman'a geldik. 3 gündür de buradayız. Türkiye'ye dönmek istemiyoruz. Çünkü orada Avrupa'nın bizlere sunacakları iyi şartlar, iş, para yok. Zaten tüm paramızı da yollarda bitirdik. Şimdi yiyecek alacak paramız bile yok. Daha iyi şartlar altında yaşamak için ölümü göze alarak denizi aşıp buraya geldik. Türkiye'de bizi neler bekliyor bilmiyoruz, endişeliyiz" dedi.

4 NİSAN İNSANLIK İÇİN KARA GÜN OLDU: MÜLTECİLER GERİ GÖNDERİLDİ

'İŞ İMKANI, KİMLİK YOK'

Ülkesini savaş nedeniyle can güvenliği olmadığından terkettiğini anlatan 24 yaşındaki Suriyeli Ahmet Mahluf da, "Avrupa ülkeleri göçmenlere para veriyor. Türkiye vermiyor. Ayrıca, Türkiye'de terör var. Türkler, Suriyelileri sevmiyor. Türkiye'de iş imkanı ve kimlik de yok. O nedenle Türkiye'ye dönmek istemiyoruz" diye konuştu.

'IŞİD'DEN KAÇTIK'

Eşiyle birlikte Suriye'deki savaştan kaçtığını belirten 24 yaşındaki Azad Arap da "Evimiz savaşta yerle bir oldu. IŞİD'den kaçtık. Orada kalan yakınlarımın akıbeti ne oldu onu bile bilmiyorum. Kardeşim 8 ay önce Almanya'ya gitti. Biz de onun yanına gitmek istiyoruz. Türkiye'de hayat çok zor, 'Suriyeli'ysen git' diyorlar. Ev yok, iş yok, maaş yok. Ayda 200 lira veriyorlar. 13 gündür buradayım, para bitti, sıkıntı başladı. Kampta düzenli yemek veriyorlardı ama limanda kaldığımız süre boyunca kendi ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılamaya çalışıyoruz. Burada battaniyelerle taş zeminde yatıyoruz" diyerek, yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Tüm ailesini Suriye'de bıraktığını anlatan 24 yaşındaki Adnan Davut ise IŞİD'e katılmamak için kaçmak zorunda kaldığını belirterek, kendisi için Avrupa'nın neresi olursa olsun gitmekte kararlı olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE'DE BİZİ ÇOK UCUZA ÇALIŞTIRDILAR'

İki yıl önce Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini belirten 32 yaşındaki Felek Hamid, Sakız Adası'na geçene kadar İzmir Buca'da kardeşiyle birlikte bir tekstil atölyesinde çalışarak ailelerine baktıklarını söyledi. Ancak Türkiye'de az para kazanıyoruz ve rahat değiliz. 6 ay önce babamız Norveç'e gitmişti. Tek dileğimiz babamızın yanına ulaşabilmek" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’e iki TIR çiçek gönderildi

SONRAKİ HABER

Mart ayında en az 157 iş cinayeti yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...