03 Nisan 2016 15:29

Hayatını kaybeden bilim insanı Kenan Ateş toprağa verildi

Paylaş

Geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Ateş, Kazlıçeşme Eriklibaba Cemevinde yapılan tören sonrasında Kozlu Mezarlığında defnedildi. 

1984 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Ateş, Moleküler ve Tıbbi Genetik Yüksek Lisansı’nı King’s College London, King’s, Guys & St. Thomas Medical School’da yaptı.

Ateş, University College London (UCL), Royal Free & University College Medical School’da Moleküler ve Hücre Biyolojisi üzerine doktora yaptı.

Evrensel, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası’nda çok sayıda yazısı yayımlanan Ateş, aynı zamanda Emek Partisi üyesiydi. 

Kenan Ateş'in cenaze töreni Kazlıçeşme'deki Eriklibaba Cemevi'nde yapıldı. Tabutun başına karanfillerin bırakıldığı cenaze töreninde Ateş'in fotoğrafı konuldu.

Törende, Emek Partisi, Evrensel Basım Yayın, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, İstanbul Tabip Odası, Demokratik İşçi Federasyonu Avrupa ve Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (Day-Mer) İngiltere'nin bıraktığı çelenk dikkat çekti. Cenaze törenine, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Evrensel Gazetesi yazarları Kamil Tekin Sürek, Ender İmrek, İhsan Çaralan, Fatih Polat, gibi birçok isim ve Ateş'in yakınları da katıldı. 

'KENAN ATEŞ İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİNİN DE BİR PARÇASIYDI'

Törende konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan şunları söyledi: “Kenan Ateş’in bilimin, aydınlığın, insanlığın geleceğini savunmada hep cesareti olmuştur. Kenan Ateş, sadece bir hekim ve bilim insanı değildi. Düşüncelerini harekete geçirecek cesarete sahipti. Bilim insanı olmak aynı zamanda onurlu olmayı da gerektirir. İşte Kenan Ateş bu insanlardan biriydi. O insanlığın kurtuluş mücadelesine inan biriydi. O aynı zaman da işçi sınıfı hareketinin de bir parçasıydı. Onun mücadelesi mücadelemize ışık tutuyor.”

Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ise Kenan Ateş'in bilim dünyasına kazandırdığı araştırmalrının önemine vurgu yaptı. Ateş'in disiplinli ve çalışkan biri olduğunu ifade eden Tarhan, "önemli araştırmalar yapıp bunları kitaplaştımamızı da sağladı..." dedi. 

Kenan Ateş'in cenaze törenine katılan İstanbul Üniversitesi'nden öğrencisi Sarya Tunç ise duygularını şu şekilde paylaştı; “Akademik olarak da hayata dair de yaşam biçimi olarak da çok paylaşımcı biriydi. hem bilgiyi hem de cebinde bulunan her şeyi paylaşan biriydi. Çok üzgünüm.”

Ateş’in yakın arkadaşı olan Murat Bayramoğlu, hayatında önemli biri olduğunu söyledi. “Bizlere herşeyden önce samimiyet, disiplin ve çalışkanlık bıraktı.” dedi. 

Cenazeye katılan SES Aksaray Şube'den Ersoy Adıgüzel, Ateş’in ara sıra senika toplantılarına katıldığını ve onun engin bilgi birikiminden yararlandıklarını belirtti; “Onunla en son geçtiğimiz Perşembe günü karşılaştık, canı sıkkındı biraz. Yıllardır çalışıyor, didiniyor olmasına rağmen halen Yrd. Doç. Olması, üniversitenin ona hakkettiği ünvanı vermemesine ve yeni rektörün üniveristedeki uygulamalarına üzülüyordu.”

10 yılı aşkın süre İngilitere’de yaşayan Kenan Ateş’in cenazesine DİDİF’ten Hasan Kamalak da katıldı. Kamalak duygularını şu şekilde ifade etti; Yıllarca ingilterede bulundu, orada da mücadeleyi omuz omuza götürdüğümüz bir yoldaşımızdı. Hem bir bilim insanı hem bir mücadele insanı olarak yeri doldurulamayacak önemde biriydi.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanına hakaret suçunun iptali için AYM'ye başvuran mahkeme gerekçesini açıkladı

SONRAKİ HABER

Alparslan Çelik tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...