03 Nisan 2016 05:55

Bilim insanı Kenan Ateş yaşamını yitirdi

Yrd. Doç. Dr. Kenan Ateş, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Ateş,  geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

17 Mart 1957 doğumlu olan Ateş 1984 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Ateş, Moleküler ve Tıbbi Genetik Yüksek Lisansı'nı King’s College London, King’s, Guys & St. Thomas Medical School'da yaptı.

Ateş, University College London (UCL), Royal Free & University College Medical School'da Moleküler ve Hücre Biyolojisi üzerine doktora yaptı.

Evrensel, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası'nda yazıları yayımlanan Ateş, Hayat TV'de yayınlanan Bilim ve Toplum programının da destekçilerindendi. Ateş, Emek Partisi üyesiydi.

AYDIN ÇUBUKÇU: BİLİMLE MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞTI

CEM TERZİ: BİLİMSEL YÖNTEME ADANMIŞ BİR HAYAT

KAMİl TEKİN SÜREK: YOLDAŞIM KENAN

BİLİM İNSANLARININ BİRÇOK ESERİNİ TÜRKÇEYE KAZANDIRDI

Ateş, Evrensel Basım Yayın’ın da Bilim Kurulu’nda yer alıyordu. Evrimle ilgili çok sayıda kitabın Türkçeye kazandırılmasında büyük emekleri olan Kenan Ateş için Evrensel Basım Yayın bir açıklama yaptı;  “Değerli bilim insanı, yayınevimizin bilim kitapları editörü, sevgili  “Doktor”umuz  Kenan Ateş’i yitirdiğimizi büyük bir üzüntüyle öğrendik. Yayınevimizin bilim kitapları yayıncılığının danışmanı, editörü ve emekçisi olan Kenan Ateş, Bilim ve Düşünce Kitap Dizisi editörlüğünün yanı sıra Eugenie C. Scott’ın “Evrim mi yaratılışçılık mı”, Steve Jones’un “Neredeyse bir balina”, J.D. Bernal’in “Bilimin toplumsal işlevi”, “Tarihte Bilim”, “Marksizm ve Bilim”  gibi  önde gelen bilim insanlarının birçok eserinin Türkçeye kazandırılmasında, yayınlanmasında ve hazırlanmasında büyük emeği geçmiştir. En son yayınevimizin yakın zamanda yayımladığı Barış Özener’in eseri “İnsan çeşitliliği – ırsksal farklılıklar mı evrimsel adaptasyonlar mı?” kitabının editörlüğünü yapan Kenan Ateş, “Özgürlük Dünyası” ve “Bilim ve Gelecek” gibi birçok dergiye genelde doğa bilimleriyle, özelde de evrim teorisiyle ilgili yazılarıyla değerli katkılarda bulundu.
Yayınevimizin 500. kitabı olarak 2012 yılında yayınlanan Eugenie C. Scott’ın “Evrim mi yaratılışçılık mı” kitabının Kenan Ateş’in kaleminden çıkan önsözünde geçen;  “Bugün, sadece kültür ve edebiyat alınına değil, insanlığın bütün olumlu değerlerine karşı açılan savaşların belki de en kapsamlısını yaşıyoruz. Bunun gereği olarak, geçmişte ve bugün hem dünyada hem ülkemizde oluşturulmuş ilerici kültür birikimini bütün zenginliğiyle yansıtan bilim, politika, sanat ve edebiyat eserlerini yayınlamayı amaçladık. Bu birikimin kopmaz parçası olan bilim, sanat ve düşünce hayatının halkçı, demokratik kültür zenginliğini de geleceğe taşıma, daha da büyütme ve geliştirme çabası içindeyiz” sözleri tam da Kenan Ateş’in çalışmasını ifade eder niteliktedir. Tüm yaşamı, onun sözleriyle, “Evrimin yasalarının bilgisini edinip yaşamın değiştirilmesi çabalarının dayanakları haline getirmek” olarak özetleyebileceğimiz bu yılmaz çabanın bir ürünü olmuş sevgili Kenan Ateş’in anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Onun her zaman hatırlayacağımız değerli önerileri, katkıları bu çabayı sürdürürken bize ışık tutacak. Ailesine, dostlarına, öğrencilerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz." 

‘BİLİMCİ OLMANIN SORUMLUĞUNU ÜST DÜZEYE TAŞIDI’

Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy Kenan Ateş ile Pek çok popüler, yarı-popüler bilim” etkinliğinde yer almıştı.  Özsoy Ateş’in ölüm haberini aldığında duygularını facebook hesabından paylaştı; Sevgili Arkadaşlar-Bu sabah ne yazık ki değerli bilim insanı, sevgili dost Kenan Ateş’i ani bir kalp krizi sonucu kaybettik. Sevgili Kenan, tıp doktoru idi ancak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun  olduktan sonra İngiltere’deki saygın üniversitelerde yüksek lisans ve doktorasını moleküler hücre biyolojisi ve genetik alanlarında yapmıştı ve İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsünde araştırmalarını sürdürmekteydi. Kenan, temel bilimci olmanın sorumluğunu üst düzeye taşıyan, son derece hoş görülü, muntazam ve çok medeni bir kişiydi. 

Evrensel yayınlarının bilim kitapları sorumlusu olarak çok sayıda güzel iş imzasını atmıştır. Biyolojik ve genetik indirgemeciliğin evrimsel biyolojik çerçeveden eleştirisini, sağlıklı bir genetik ve evrim öğretimi için sağlam bir popüler bilimcilik uğraşısını amaç edinerek büyük özveriyle yapan sevgili Kenan Ateş’i ne yazık ki çok erken kaybettik. 

Kenan’la birlikte pek çok popüler, yarı-popüler bilim etkinliğinde beraber de çalışmıştık. Türkiye bilim ile toplum arasında hakiki ve sorgulayıcı bir bağ kurma mücadelesindeki önemli bir emekçisini kaybetti Kenan’ın vefatıyla. Hepimizin başı sağ olsun. (HABER MERKEZİ)

ÖZGÜRLÜK DÜNYASI YAZILARI

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Obama'ya: Gıyabımda yaptığı açıklamayı duyunca üzüldüm

SONRAKİ HABER

Cesare Maldini hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...