2 Nisan 2016 13:15

Diyarbakır’ın Sur ilçesine dair alınan “acele kamulaştırma” kararının devamı olarak İl Koruma Kurulu, valilik ve emniyetin talebi doğrultusunda 3 yeni karar aldı. Tarihi surdaki aralıkların beton bloklarla kapatılması, ilçeden çıkarılan molozların Dicle Nehri kenarına dökülmesi ve 12 yeni karakol ile 4 güvenlik kulübesi inşa edilmesi.

SURLARI BETONLA KAPATACAKLAR

Bakanlar Kurulunun sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur için aldığı “acele kamulaştırma” kararının ardından, Diyarbakır Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünün talebi üzerine İl Koruma Kurulu Sur’a dair 3 önemli karar aldı. Bu kararların ilki, Sur’a dair alınan güvenlik önlemleri kapsamında UNESCO tarafından tescilli olup, koruma altına alınan tarihi surlardaki açıklık ve gediklerin beton bloklarla kapatılması oldu. Alınan bu karar ile normal şartlarda çivi çakılması bile suç olan surlar betona gömülecek.

Alınan diğer kararlar ise Suriçi’deki enkaza ait molozların Dicle Nehri kenarına dökülmesi ile Sur’a 12 karakol ve 4 güvenlik kulübesi inşa edilmesi oldu.

Diyarbakır’ın kalbi olan Sur’a hançer sokacak bu kararları önemli kılan ise tüm bu kararların kuruldan geçmeden önce zaten hayata geçirilmiş olması.

‘SUR’DA 12 KARAKOL KURULACAK’

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Deniz Akdemir kararların tamamının “Koruma Amaçlı İmar Planına” aykırı olduğunu vurguladı.

Tarihi surların birçok yerine örülen utanç duvarı ile UNESCO kararlarına doğrudan karşı çıkıldığına dikkat çeken Akdemir, yapılan bu müdahaleden önce Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan bir bilim kurulunun yerinde gözlem yapması ve bu işlemin de UNESCO’ya bildirilmesi gerektiğini söyledi.

Tescilli kültür varlıklarının yıkılıp yıkılmadığını, yıkılmışsa bunların tespitinin koruma kurulu tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Akdemir, Bölge Koruma Kurulu gündeminde değerlendirildikten sonra molozların kaldırılması kararının alınması gerekirken, molozların Dicle Üniversitesinin kampüs alanına dökülmeye başlandığını ifade etti.

Akdemir, kurulun aldığı üçüncü kararın ise Sur’u tamamen karakola çevirecek nitelikte olduğunu dile getirdi.

Karakolların kurulacağı alanların da yine Kültür Bakanlığı ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldığını vurgulayan Akdemir, “Bu plana göre, tampon bölgede yapılacak yapılar koruma kurulunun gündemine getirilerek değerlendirildikten sonra karar alınmalıdır. Ancak koruma kurulunun gündemine herhangi bir karakol ve gözetleme kulesi planı getirilmeden, ada-parsel bilgileri bile verilmeden sadece bir kroki üzerinden buralarda bir karakol yapılacağı söyleniyor” dedi.

Koruma kurulunda alınan üç kararın da 2 bin 863 sayılı “Kültür Varlıklarını Koruma Yasası”na aykırı olduğunu ifade eden Akdemir, kararlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. (Diyarbakır/DİHA)

Evrensel'i Takip Et