02 Nisan 2016 12:40

YSGP 2. Olağan Konferansı'nda birlikte mücadele vurgusu

Paylaş

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 2. Olağan Kongre Konferansı gerçekleşti. Konferansta "Türkiye'de yükselen otoriter rejime karşı birlikte mücadele çağrısı" yapılırken konferansa katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da "Türkiye'nin geleceğini belirlemesi gereken bizleriz. Biz halkız ve kaderimizi kendi ellerimizle biz belirleyeceğiz" dedi.

2012 Kasım ayında kurulan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi 2. Olağan Kongre Konferansı bugün Abidin Paşa'daki Lale Restaurant'ta yapıldı. "Özgür, farklı, eşit; Barış içinde Yeşil-Sol bir Gelecek" sloganıyla gerçekleştirilen konferansa HDP Eş Genel Başkanı Selahahtin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, PM üyeleri, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, DİSK, TTB, TMMOB, İHD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileri, siyasi parti temsilcileri  ile Avrupa Yeşiller Partisi yöneticileri katıldı.

Divan seçiminin ardından açılış konuşmasını YSGP Eş Sözcüsü Sevil Turan yaptı. Katliamlarda yaşamlarını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Turan, "kurulduklarından bu yana akıllıca bir siyasi hat çizmeye çalıştıklarını" söyledi. 2012 yılından itibaren Türkiye'de başlayan sert kutuplaşma anlayışıyla siyaset yapmaya çalıştıklarını ifade eden Turan, diyalog ve barış siyasetinin yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Turan, "Önemle söylemek isterim ki savaş ortamı içinde demokratik siyaseti ortaya koyacak bir hattı geliştirmemiz gerekiyor. Bunun yanında ciddi bir ekoloji mücadelesi de vermemiz gerekiyor. Cerattepe burada çok güzel bir örnekti. Cerattepe sadece ekoloji mücadelesi değil ekoloji ve demokrasi mücadelesinin birlikte verildiği bir hat oldu" dedi.  

'AŞIRI MERKEZİ REJİM KARŞISINDA MÜCADELE EDECEĞİZ'

Eş Sözcü Naci Sönmez de hiçbir idealin, başarının insan hayatından daha kutsal olmadığını söyledi. Bütün halklara reva görülen soykırım politikalarının şimdi de Kürtlere uygulandığını ifade eden Sönmez, "YSGP bu aşırı merkezi rejim karşısında mücadelesini sürdürecektir" şeklinde konuştu. Öz yönetimin yeni bir şey olmadığını söyleyen Sönmez, Türkiye'nin demokratikleşmesi için öz yönetimleri kabul etmeyenlerin karşısında olacaklarını ifade eden Sönmez şu şekilde devam etti: "AKP bize tekçi, ulus-devletçi bir yaşamı dayatmakta, nasıl yaşayacağımıza karar vermektedir. Biz bu anlayışa karşı her türlü mücadeleyi vereceğiz."

'UMUDUN YEŞERMESİNE ENGEL OLMAK İSTİYORLAR'

Konferansta konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Türkiye'deki çılgın gidişata dur diyebilecek bütün insanlara saldırıldığını dile getirdi. "Bunu nedeni umudun yeşermemesi içindir" diyen Demirtaş, umudu büyütme ihtimali olan yerleri vurarak umudun yükselmesine engel olmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin aydınlık güçleri olarak kendilerine düşen bütün görevleri yerine getirmeleri gerektiği vurgusu yapan Demirtaş, "Umut cezaevinden bizlere mektup yazan akademisyenlerden, adliyelerde dik duran gazetecilerden geçiyor. Umudu büyütecek işler yapabilelim. Faşist cephenin gücü küçümsenmemeli. Ama bizler de mücadeleden vazgeçmemeliyiz. Bizim şu gerçeği görmemiz  lazım. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. AKP'nin hataları, yanlışları büyük bir kırılmaya yol açtı ve biz bunu tamir etmek zorundayız. Ne başkanlık ne de parlamenter sistem derdimize deva değildir. Birlikte cepheler yaratma konusunda hem örgütlerimiz hem de direnen bütün yapılar istekli. Yüzünü saraya dönenler oradan bir heyecan alamazlar. Türkiye'nin geleceğini belirlemesi gereken bizleriz ve biz belirleyeceğiz. Gelecek yüzyılı onların belirlemesine izin vermemeliyiz. Biz halkız, kaderimizi kendi ellermizle biz belirleyeceğiz" dedi.

'BİRLEŞİK BİR MÜCADELEYİ YÜKSELTMELİYİZ'

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan artık bütün sözlere başlarken "Zor bir dönemden geçiyoruz" dendiğini belirtti. Türkiye'nin kritik bir dönemde olduğunu anlatan Doğan, "Kadın kırımına, Kürt kırımına varan saldırganlıkların dönemindeyiz. Kürt halkına karşı yürüttükleri saldırı; kadınları sadece ev içinde gören anlayış, işçileri köleleştiren yasaların çıkarılması tıkanmışlıkların bir göstergesi. Sermayeyi yükseltmek için çıkış noktası bulmayı amaçlamaktadırlar. Bizim de bütün bunlara karşı birlikte, birleşik bir mücadeleyi yükseltmemiz önemlidir" dedi.

'TARAF OLMAYIN DİYENLERE KARŞI, BİZ TARAFIZ'

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ise çok sert bir süreçten geçildiğini ve bu süreçte işçi ve emekçilerin, sendikaların da mücadele biçimlerinin değiştiğini kaydetti. AKP iktidarının her kesime, "Kayıtsız kalın, ben bu savaşı büyüteceğim; siz de taraf olmayacaksınız" dediğini belirten Köse, "Biz tarafız ve daha güçlü barış demeye devam edeceğiz" cevabını verdi. 1980'li yıllardan bu yana işçi ve emekçilerin kazanılmış haklarının yok edilmeye çalışıldığına vurgu yapan Köse, AKP'nin bunu yaptığını ve yapmaya çalıştığını söyledi. Köse, buna izin vermeyeceklerini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Otizmliler: Eksik değil farklıyız

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu avukatlara yönelik polis şiddetini kınadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...