01 Nisan 2016 10:56

Eğitim Sen, Yükseköğretim Disiplin Tasarısını değerlendirdi: Üniversiteler, AKP’nin akademisine dönüşecek

Paylaş

Eğitim Sen, AKP’nin Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik öngören torba yasa tasarısına dair değerlendirmelerde bulundu.

Tasarının öğretim görevlilerini ve üniversiteleri zapturapt altına almak için düzenlendiğini belirten Eğitim Sen, tasarının yasalaşması halinde öğretim görevlileri üzerinde baskı ve soruşturmaların artacağına, akademik özgürlüklerin ortadan kalkacağına dikkat çekti. 

21 Mart günü TBMM Başkanlığına sunulan torba yasa tasarısı, Yükseköğretim Disiplin Tasarısı’nı da içerisinde barındırıyor.

Tasarıya ilişkin bugün Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesinde basın toplantısı düzenlendi. Burada konuşan Eğitim Sen Genel Sekreteri Sakine Esen Yılmaz, tasarı ile AKP’nin tüm güvenlikçi disiplinleri ve  teknolojileri kullanarak üniversitelere polis yığınağı yapmaya çalıştığını ifade etti. Yılmaz, tasarının var olan şekliyle yasalaşması durumunda düşünce ve ifade özgürlüğünden, sendikal hak ve özgürlüklere; akademik özgürlüklerden, üniversitelerin geleceğine kadar yükseköğretime büyük bir darbe vurulacağını dile getirdi.

Yılmaz, tasarıdaki düzenlemelere bakıldığında tabloyu şu şekilde özetledi:
* Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde sendikal hak ve özgürlükler ayaklar altına alınmak isteniyor. “Kademe ilerlemesinin durdurulması” ve “kamu görevinden çıkarma” cezasını gerektiren hallerde “siyasi amaçla grev - siyasal amaçlar dışında boykot, grev” ayrımı yapılmıştır. Grevle ilgili böylesi bir ayrım yapılması ve her iki durumda da “grev, boykot, kitlesel işe gelmeme vb. eylemlerin cezalandırılmak istenmesi üst normlara aykırılık taşımaktadır.
nSuç olarak değerlendirilen fiil sayısında artış yapılıyor. Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin  Yönetmeliği’ni bile geride bırakan düzenlemede,  suç adedi “70”, ceza sayısı ise “6” kategoriye çıkartılmıştır.
* YÖK “süper savcı ve yargıç” yetkileriyle donatılıyor.
* Disiplin Kurulunda ve Yüksek Disiplin Kurulunda yer alan sendika temsilcileri, oya katılma hakkından yoksun kılınarak işlevsiz kılınmak isteniyor.
* Zaman aşımına getirilen düzenleme ile soruşturma baskısı artırılıyor.
* Akademik özgürlükler yok edilmeye çalışılıyor.
Yılmaz, üniversitelerin AKP’nin ‘siyaset akademisine’, kamu emekçilerinin ise ‘kapı kulu’ haline getirilmek istendiğini belirterek, Eğitim Sen olarak tasarının yasalaşmasını engellemek için mücadele edeceklerini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı mağdurları bakanlığa dava açtı

SONRAKİ HABER

Çocuk istismarına karşı #karasteteskop

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...