01 Nisan 2016 04:05

Taşeron bir işçi olarak soruyorum

Paylaş

Anadolu Üniversitesinde çalışan taşeron bir işçi
Eskişehir

İnsan kendisini bu kadar ilgilendiren bir konuda bu kadar bilgi ve veri karmaşası içinde olabilir mi?
Başbakan çıktı grup toplantısında ayrımsız bütün taşeron işçilere kadro müjdesini verdi. Sonra herkeste bir sevinç bir neşe oldu, telefonla aradılar eşi, dostu, arkadaşı... Daha bu açıklamanın üzerinden çok zaman geçmeden Maliye Bakanı çıktı ve açıklama yaptı. Konu uzundu ve kimsenin beklemediği ve daha çok da anlamadığı bir durum vardı. Başbakanın belirttiği gibi bir kadronu verilmeyeceği kısa sürede anlaşıldı. Maaş aynı, 4-B, 4-C gibi bir statüsünde olmayan hatta kamuda eski çalışmış olduğumuz günlerden feragat ettiğimiz... Üstüne bir de sınav olan özel sözleşmeli personel olan bir şey çıktı. Ben şahsen çalışma arkadaşlarım kadar çok umutlu değildim, TİS sonucu aldığımız maaşa 100-200 arası bir zam, 3 yıllık sözleşme, ikramiyesi olan bir şey umuyordum. Gerçeklerde bunu işaret ediyordu. İşyerinde yetkili sendika yetki başvurusunda bulunmuş ve yetki yazısı gelmiş ve TİS için masaya oturmalarını beklerken bu durum gerçekleşti.
Şimdi kamuda çalışan taşeron bir işçi olarak şu soruları soruyorum:
1- Biz kamudan eskiden beri çalışan işçi arkadaşlarımızdan nelerden vazgeçmeleri bekleniyor? Hadi ben 5 seneliğim, bizim iş yerimizde 15-20 senelik insanlar var bunlar tazminatlarından vazgeçmezlerse ne olacak kapı mı gösterilecek?
2- TİS görüşmelerinden memur sendikaları gibi mi olacak? Yani devlet yüzde 7 verecek sendika yüzde 3’e imza atacak. Ben bir kere işçiyim ve işçi sendikasına üyeyim, bu nasıl olacak? Normal asgari ücret zammı oranından daha mı az zam alacağım? Ben 1200 alıyorum memur 2 bin 500 aradaki fark bu şekilde olursa daha da açılmaz mı?
3-Bir de sınav var tamamen bir bilmece. Bakan çıktı ÖSYM de yapabilir, kurumlarda dedi. Ben ne ÖSYM’nin ne de kurumumun yapacağı sınava güveniyorum. Bir de sınavda ne sorulacak? Mesleki mi yoksa KPSS bilgisi mi? Sınavdan başarısız olanlara ne olacak?
4- 3 yıllık sözleşme deniliyor. Yakın zamanda çıkan torba yasaya göre zaten sözleşmemiz 1 seneden az olmamak üzere genellikle 3’er yıllık yapılıyor. Sendikalı olmak tazminat hakkı,  kamuda taşeron çalışma yasası çıkmıştı. Kadro bunun neresinde? Şimdiki halimizden de daha geride bir durum. Kadro verdiysen, ben de kadrolu işçiler gibi belirsiz iş sözleşmeli personel olmalıyım. Her sözleşme dönemimde ben yine tazminat hakkımdan vazgeçecek miyim? Tazminatların fona devretme durumu zaten epeyiden beri hükümetin gündeminde, bence bu durum üzerinde duracaklar.
5- Yol yemek gibi aldığım ücretler tamamen kesilecek mi? Memura uygulanan TİS uygulanacaksa memur yol yemek almıyor. Bize de bu uygulanırsa tam yaşadık! Devlet zaten beni vergide ikinci dilime sokarak aldığım ücreti azaltıyor. Taşeronken aldığım haklar da iyice güdükleşiyor bu durumda.
Kadro diye sevinen, sendikaya kadro alacağım diye üye olan, kadro alırım diye sendika seçme hakkını kullanmayan biz işçiler de artık kimseden bize faydanın olmadığını anlamalıyız. Yetkili sendika, biz işçiler bu durumdan yakınınca “İşte kapı orada!” diyor. Biz istemezsek sesimizi çıkarmazsak eski haklarımız da kadro yalanıyla elimizden alınacak.

ÖNCEKİ HABER

Aynı korkuları yaşayacağız

SONRAKİ HABER

Cardin işçileri mücadeleye devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...